Полемика посланика ДСС Милоша Јовановића и премијера Ивице Дачића о томе да ли је признање независнсти Косова услов да Србија уђе у ЕУ, обележила је последњи сат седница парламента на којој посланици постављау питања члановима владе.
Јовановић је од Дачића тражио одговор како ће се влада одредити према чињеници да мора, како је казао, да бира Косово или ЕУ.

– Да ли мислите да ће Европска унија дозволити Србији да постане њена чланица, а да не призна Косово. Доста је са лажима, извините се српском народу – поручио је Јовановић Дачићу који је поновио да Србија никада неће признати независност јужне покрајине.

Дачцих је истакао да „између ЕУ и Косова, ЕУ и губитка Косова Србија никада неће изабрати ЕУ“.

– Нама је Србија најважнија, треба да учинимо све да нам се не поткраде таква дилема. Ми водимо политику да избегнемо такву врсту дилеме, да избегнемо решења које ће довести Србију пред такву дилему – рекао је Дачић.

Он је још једном нагласио да није ни проруски, ни проамерички, већ председник просрпеке владе и да у томе треба тражити најбољи пут како би Србија прошла „тај слалом“.

Дачић је посланику ДСС поручио да су представници те странке увек били и чланови скупштинске делегације у Парламентарној скупштини НАТО-а, иако су проитив уласка у ЕУ, али да то не значи да ће Србија и ући у ту организацију.

– И Милош Алигрудић (члан ДСС) је био шеф делегације Парламентарне скупштине Савета Европе када и ја, заједно смо радили у тој делегацији – рекао је Дачић и упитао Јовановића како то објашњава.

Дачић је у претходној дискусији рекао и да странке владајуће коалиције и опозиције треба заједнички да учествују у стварању боље Србије, јер је то тема која спаја и једне и друге.

– У разговорима са светским званичницима нисам чуо њихово жаљење за претходном владајућом коалицијом, већ став да је нова влада и нова шанса за Србију и у томе треба заједно да учествујемо, без обзира да ли смо опозиција или не. Имамо бар једну заједничку тему која нас спаја, а то је да желимо добро Србији – рекао је Дачић.

Премијер је поручио да се време променило и да треба да се мењају и плитичке флоскуле, траже заједнички именитељи којих нема у прошлости, али се могу наћи у будућности.

Ostavi poruku