У БиХ живи 85 мултимилионера, који имају богатство од 9 милијарди долара, наводи се у овогодишњем извјештају компаније „Велт екс“ о најбогатијим људима свијета.

На листи 45 земаља из Европе према мултимилионерима, од бивших југословенских земаља, најбоље је рангирана Хрватска, која је на 23. мјесту, те Србија која је 29. са 90 мултимилионера, чији је богатство процијењено на 11 милијарди долара, док је БиХ на 30. позицији.

Словенија је на 34. мјесту, Македонија на 42. позицији. Црна Гора се налази на зачељу – заузима 43. мјесто и има 21 мултимилионера, чије укупно богатство износи двије милијарде долара.

Црна Гора у односу на прошлу годину има једног мултимилионера више, а укупно богатство црногорских ултрабогаташа, према извјештају, смањено је 18,2 одсто.

У Хрватској, према извјештају, има 260 мултимилионера, а њихово укупно богатство износи 30 милијарди долара.

У Словенији живи њих 70, који имају осам милијарди долара.

Македонија је на 42. позицији са 35 мултимилионера чије богатство износи 4 милијарде америчких долара.

На листи се искључиво налазе особе са нето богатством које прелази 30 милиона америчких долара, након обрачуна акција у предузећима, стамбених и инвестиционих јединица, умјетничких збирки, авиона, готовине и осталих средстава.

Највише мултимилионера има у Њемачкој – 15.770, а њихово богатство прелази два билиона долара. На другом мјесту је Велика Британија са око 10.500 мултимилијардера, који имају 1,3 билиона долара, док је трећа Швајцарска са око 5.600 ултрабогаташа чије богатство износи 655 милијарди долара.

Ostavi poruku