Милан Тегелтија, предсједник Основног суда у Бањалуци, реагујући на текст „Независних“, у којем стоји да је у неколико наврата био упозораван на своје блиске контакте са Браниславом Смиљанићем, осумњиченим за изнуде од Бањалучана, наводи у писаној изјави, достављеној нашој редакцији, да у Бањалуци разговара са многим људима из свих сфера живота.

„За Бранислава Смиљанића, којег сам случајно на јавном мјесту упознао у друштву људи које сам одраније познавао, прије неких годину дана, нисам сам знао нити још знам да ли, коме и под којим условима посуђује новац, да ли га и како наплаћује и тако даље, а што је још предмет садашње истраге и каснијег евентуалног оптужења и суђења“, наводи Тегелтија.

Он додаје да Смиљанић у то вријеме није био оптужен ни у једном поступку на Основном суду Бањалука.

„Наглашавам да су сви моји контакти са Браниславом Смиљанићем били потпуно јавни, на јавним мјестима и у друштву више људи, јер никад нисам имао шта да кријем. Такође, ради се о лицу које тада, а ни до данас још није кажњавано. Никад ме нико, ни из Тужилаштва ни из полиције ни службено ни приватно, није упозоравао на наводне ‘блиске контакте’. Наглашавам да Бранислава Смиљанића уопште нисам ни видио пет или шест мјесеци“, истиче Тегелтија.

Он је додао да се, као правник и судија, те као предсједник суда, руководи законском претпоставком невиности људи и према њима, истиче, нема предрасуде, јер, како наглашава, „ако ја као предсједник суда нећу поштовати претпоставку невиности грађана као основни правни принцип како да такву претпоставку поштују друге институције“.

„Наглашавам да су све мјере и радње које су спровођене у предметној истрази против осумњиченог Бранислава Смиљанића, за које је потребна судска наредба и приликом првог претресања и лишавања слободе и приликом актуелног, спроведене по наредбама Основног суда Бањалука те је истом осумњиченом одређен притвор од стране Основног суда Бањалука, а предсједник Основног суда Бањалука сам ја“, наводи Тегелтија.

 

ОдговорНезависних новинаМилану Тегелтији

Предсједник треба да штити, а не да руши дигнитет суда

Предсједник Основног суда, па био то и Милан Тегелтија, због дигнитета институције коју представља не може се дружити приватно са особама из криминалног миљеа, зеленашима и утјеривачима дугова.

Овом приликом ради угледа нећемо наводити имена познатих бањалучких угоститељских објеката у којима је Милан Тегелтија виђан са таквим особама.

Као предсједник Основног суда требало би да одговори на питања која су мјесецима постављана у јавности у вези са његовом одговорношћу због низа пропуста и сумњивих радњи које се дешавају у том суду:

– Како је дошло до паљевине собе са доказима из бројних кривичних дјела, а што није забиљежено у новијој судској пракси?

– Да ли осјећа одговорнност да се све већи број судија Основног суда налази под истрагом због злоупотребе положаја, тешких кривичних дјела милионске вриједности, а посљедњи примјер је случај судије Небојше Пејовића…?

– Како је могуће да из судских списа мистериозно нестају кључни документи у предметима који се тичу подјеле имовине милионских вриједности?

– Како је Владо Јуришић експресно постао портпарол тог суда и прешао из Специјалног тужилаштва РС у Основни суд те осјећали ли одговорност да се портпарол суда налази у транскриптима истрага?

Какву правну сигурност грађани Бањалуке могу очекивати ако се овакве ствари догађају у Основном суду, који би требало да буде примјер професионалности и независности.

Редакција „Независних новина“ чврсто стоји иза информација које је објавила те ћемо и даље обавјештавати јавност о свим сазнањима до којих дођемо о полицијско-правосудном, зеленашком и криминалном миљеу.

 

Ostavi poruku