Предсједник карловачког Жупанијског суда Иван Перковић изјавио је да некадашњи први човјек “Агрокмерца” и члан Предсједништва БиХ Фикрет Абдић, може да буде буде политички активан, преносе агенције.

Перковић је одбацио тужбу Удружења логораша Велике Кладуше који тврде да Абдић на то нема право.

Удружење логораша сматра да својим доласком и промовисањем својих политичких ставова у Великој Кладуши поново ствара раскол међу грађанима.

У Удружењу тврде да Абдић приликом посјете родбини у Великој Кладуши редовно држи предизборне скупове, а да то будући да је под условном казном за ратни злочин, нема право.

На питање крши ли Абдић услове увјетног пуштања на слободу ако политички дјелује или путује у Велику Кладушу, Перковић је одговорио: “У Рјешењу о условном пуштању на слободу јасно пише да условно пуштен затвореник мора од надлежног судије затражити и добити свако евентуално мијењање пребивалишта или боравишта. То значи да Фикрет Абдић нема препреке за политичко и било које друго законито дјеловање”.

Ријешењем се такође прецизира да условно пуштање на слободу траје до 7. јуна 2016. године – до истека времена за које је казна изречена.

И судија Анте Ујевић сматра да је особа чији је једини услов за условну слободу јављање промјена боравишта и пребивалишта слободна особа.

– То значи да може путовати, политички дјеловати, јер није у кућном притвору, него на условној слободи – рекао је Ујевић.

Судија Перковић рекао је да чланови Удружења логораша и појединачно и као Удружење, имају оправдани интерес за увид у услове пуштања на условну слободу ради остваривања својих права или интереса, као оштећене странке.

– Са стране суда није било препрека да удовољимо њиховом писменом захтјеву, без обзира које су њихове даљње намјере – казао је Перковић.

Фикрет Абдић на Жупанијском суду у Карловцу је 2002. осуђен на 20 година затвора за ратне злочине почињене у великокладушком крају 1993. и 1994. године, што је Врховни суд 2004. потврдио, али на жалбу у трећем степену казна је правомоћно 2005. на Врховном суду преиначена на 15 година.

Абдић је почетком марта пуштен на условну слободу из затвора у Пули након што је одслужио двије трећине казне због ратног злочина на подручју западне Босне.

 

Ostavi poruku