Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje osmorici optuženih u predmetu „Đelilović i drugi“, koji se terete za ratne zločine nad Srbima počinjene u logoru „Silos“, kasarni „Krupa“ i Osnovnoj školi „9. maj“.Na današnjem ročištu biće nastavljeno ispitivanje svjedoka Tužilaštva BiH Slavka Jovičića, aktuelnog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je u objektima „Silos“ i „Krupa“ tokom rata proveo 1.334 dana.

Jovičić je na prošlom ročištu 13. septembra opisao premlaćivanja i zlostavljanja u „Silosu“ i nehumane uslove u kojima su boravili logoraši, rekavši da je 4. jun 1992. godine u logor „Silos“ došla grupa od 20 do 30 ljudi koji su tukli zatvorenike, zbog čega je to bio „najteži dan za logoraše“.

Početak ročišta pred Sudom BiH zakazan je za 10.00 časova.

Za zločine počinjene u logoru „Silos“, kasarni „Krupa“ i Osnovnoj školi „9. maj“, Tužilaštvo BiH uz Šerifa Mešanovića i Bećira Hujića tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića i Nermina Kalembera.

Prema optužnici, Hujić i Čović obavljali su funkcije upravnika i zamjenika upravnika logora „Silos“, Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u „Silosu“ i upravnik logora u magacinu u kasarni „Krupa“, a Kalember stražar u tom objektu.

Ostavi poruku