Ренџери Парка природе „Мокра Гора“ удаљили су два радника компаније „Србија никл“ који су дошли да врше истраживање, рекао је режисер Емир Кустурица, који је директор овог парка.

Кустурица је рекао да су се удаљене особе представиле као радници „Србија никла“ и да су навели да су дошли да џи-пи-ес уређајима премјере терен, како би те резултате упоредили са својим, већ постојећим подацима о налазиштима никла.

Према Кустурициним ријечима, они су реаговали осионо и насилно на покушај ренџера да их легитимишу и претварали се да не знају да су у другој зони заштите.

Он је рекао за „Вечерње новости“ да је, према важећим прописима и правилницима, обавеза ренџера да контролишу све активности унутар Парка природе, а нарочито оне које би природу могле нарушити.

„Као и у свим другим уређеним државама потребна је сагласност Парка природе за изградњу кућа у овом подручју, чиме је спречена нелегална градња. Ловачка удружења такође добијају сагласност за своје активности, као и филмске екипе које овде снимају филмове… Представници једне компаније мисле да су изнад закона и прописа. Због тога су испраћени ван граница заштићеног добра“, рекао је Кустурица.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је за „Блиц“ да ће се одустати од истраживања налазишта никла уколико се покаже да је то штетно по околину.

Он је додао да је за те проблеме чуо први пут од Кустурице, те најавио да ће од надлежних министарстава тражити да му се достави извјештај о том питању.

Министар рударства Србије Милан Бачевић у уторак, 25. септембра, на састанку са предсједницима општина Трстеник, Топола, Врњачка Бања и Чајетина рекао је да се истраживања никла морају наставити. Он је упозорио да би држава могла да плаћа пенале ако би одустала од овог посла.

Раније је објављено да су подручја на којима би се могла обављати есплоатација никла Морка Гора, Топола и Врњачка Бања.

 

Ostavi poruku