Невероватни, непоновљиви, један једини Боб Дилан ове године слави пола века каријере, због чега је објавио и нови, 35. по реду албум под називом „Темпест“. Дилан је у интервјуу за часопис „Ролинг стоун“ говорио о музици, политици, Бараку Обами, ропству, па чак и о Србима и Хрватима.

На питање може ли упоредити Сједињене Америчке Државе данас са оном из 1860. године пре него што је започет рат Севера/Уније и Југа/Конфедерације, Дилан је рекао да су САД саму себе поткопале и сахраниле због ропства.

„Нису желели да се одрекну тога. Пола милиона људи је погинуло да би се укинуло ропство. Пуно убијања, разарања. Држава је и дан данас сј……а због боје коже њених становника. То кочи, скреће пажњу људи. Људи се хватају за гушу, убијају само због боје коже. То вам је врхунац лудила које ће кочити сваку земљу, сваки комшилук у процесу напретка. Црнци знају да има белаца који нису желели да се одрекну ропства, да би, да се ти белци питају, и данас били под њиховом чизмом. Ти белци не могу да се претварају да не знају то. Уколико у вашим генима, коренима постоји неки робовласник или припадник Кју Клукс Клана, црни људи то могу да осете. Баш као што Јевреји могу да нањуше нацисту, или Срби неког Хрвата. Питање је хоће ли САД икада моћи да се реши те стигматизације јер је држава успостављена на леђима црнаца. Да су се идеје ропства раније могли решити, САД би данас била много напреднија и боља земља“, рекао је Дилан.

Он је у врло опсежном интервјуу нагласио да нема намеру да се ускоро повлачи са сцене, да Боби Цимерман не постоји (право Диланово име), као и да му је Брус Спрингстин попут брата.

Занимљиво је да је испричао и због чега му чувене шездесете године прошлог века нису драге.

„У педесетим годинама се једноставније живело. Нисам проживео оно што и моји вршњаци из већих градова. Није било културних центара, само смо понекад имали путујуће представе и циркус тамо где сам одрастао. Имали смо само радио, док за несигурност, страх и друга таква осећања нисмо знали. А онда су дошле велике продавнице, маркетинг, и остале појаве новог доба. Одрастао сам у миру и једноставности и то ме прати цео живот. Нисам срећан када се спомену шездесете, зашто би био? Окрутна су то била времена“, истакао је Дилан за нови број Ролинг стоуна.

Ostavi poruku