Оснивач Викиликса Џулијан Асанж обратио се путем видео линка представницима Уједињених нација и том приликом је критиковао америчког предсједника Барака Обаму за пружање подршке слободи говора на Блиском истоку док истовремено „прогони“ Викиликс због објављивања тајних дипломатских депеша.

Асанж, који се од јуна налази у амбасади Еквадора у Лондону,  наругао се Обами на догађају на маргинама заседања Генералне скупштине УН, а око 150 људи је слушало његове коментаре, пренијела је агенција Ројтерс.

Асанж је истакао да Обама, који је бранио слободу говора у арапским земљама приликом свог обраћања у УН у уторак, је „учинио више на криминализацији слободе говора него иједан други амерички предсједник“.

„Мора да је велико изненађење за египатске тинејџере, који су испрали амерички сузавац из својих очију (током Арапског прољећа), да чују да САД подржавају промјене на Блиском истоку“, рекао је Асанж.

„Вријеме је да предсједник Обама одржи своју ријеч… и за САД да прекине да прогони Викиликс, да прекине да прогони наше људе и наше наводне изворе“, истакао је Асанж у видео поруци на догађају у УН, који је организовао Еквадор.

Еквадор је саопштио да је спреман да годинама пружа Асанжу уточиште у амбасади у Лондону ако то буде неопходно.

„Нећемо промјенити нашу одлуку“, изјавио је министар спољних послова Еквадора Рикардо Патино дипломатама, званичницима и новинарима на састанку у УН.

Асанж се налази у еквадорској амбасади од 19. јуна, у настојању да избјегне екстрадицију у Шведску, гдје је оптужен за сексуални напад.

Он тврди да је случај у Шведској само дио завјере да му се суди у САД због његовог рада на Викиликсу, који је објавио бројна тајна америчка документа, што Шведска и Вашингтон демантују.

Еквадор је дао оснивачу Викиликса политички азил 15. августа, али су британске власти запријетиле да ће га ухапсити уколико крочи изван тог дипломатског представништва.

Ostavi poruku