Исламска заједница у Србији Муамера Зукорлића објавила фатву којом ученицима и родитељима забрањује присуство часовима веронауке у школама. Како се оцењује у саопштењу, одабрани вероучитељи из Исламске заједнице Србије немају довољно знања за извођење наставе.

Фатву, којом се ученицима и родитељима забрањује присуство часовима веронауке у свим основним и средњим школама, објавила је Исламска заједница у Србији Муамера Зукорлића.

Зукорлићева заједница је у саопштењу оценила да одабрани вероучитељи из Исламске заједнице Србије Адема Зилкића немају довољно знања за извођење наставе на часовима исламске веронауке.

„Оно што се данас нуди као исламска веронаука јесте кривоверство и покушај васпитавања деце да робују Београду и његовим режимима“, наводи се у саопштењу Исламске заједнице у Србији.

Заједница је оценила да је власт „угасила исламску веронауку“. Оно што се данас нуди као исламска веронаука јесте тровање деце, кривоверство и убијање њиховог достојанства, што у крајњем има за циљ асимилацију и покрштавање деце или припрему за нови геноцид, истиче се у саопштењу Већа за фатве, које је потписао потпредседник Мешихата Решад Плојовић.

Плојовић је јуче на конференцији за новинаре осудио „наставак обрачуна“ државе са наставницима исламске веронауке, рекавши да је Министарство просвете на предлог Канцеларије за односе са верским заједницама незаконито искључило из процеса верске наставе 21 њиховог вероучитеља.

„Од 2008. године до данас укупно је истерано 92 наша вероучитеља из школа, односно од 103 наша предлога на списку их је остало само 10. Нема сумње да овакав однос власти према исламској веронауци представља израз духовно-политичког става Београда према муслиманима, без обзира ко ту власт чинио“, истакао је Плојовић.

Плојовић је додао да је Исламска заједница у Србији од нове власти очекивала прекид негативног и дискриминаторског односа према тој заједници и почетак поштовања муслимана.

„Ово је, међутим, први пример који не охрабрује, уколико се не исправи“, рекао је Плојовић.

Ostavi poruku