Више од 60 особа, укључујући 27 полицајаца, повређено је у уторак током антивладиних демонстрација у близини парламента у центру Мадрида, известила је новинска агенција франс прес.

француска агенција, истовремено, наводи да је 26 особа приведено.

Асошијетед прес је раније известио да је полиција употребила пендреке како би потиснула више хиљада демонстраната, на протесту на ком су неки демонстранти пробили кордон и бацали камење и Флаше на представнике власти, а АфП да је полиција испалила на демонстранте и гумене метке.

Шпанска TВ приказала је полицајце како ударају демонстранте, а продуцент АП TВ видео је како полиција одвлачи неколико људи, а да је један од демонстраната имао окрвављену главу.

АфП извештава да је полиција растеривала преостале демонстранте око Нептуновог трга уз повика „Срамота!“ и позиве влади на оставку.

Неки од демонстраната, одбијајући да се повуку, сели су на земљу.

Протест је организовао покрет „Огорчених“ (Индигнадос), познат и као „15. мај“, што је датум протеста из прошле године када су демонстранти камповали недељама на централном тргу Пуерта дел Сол.

Према мишљењу демонстраната, владина политика – укључујући смањење зарада и повећање пореза на промет како би се обуздао јавни деФицит, неправедно погађа сиромашне.

Ostavi poruku