Војни авион „В-54 Ласта“ срушио се у насељеном делу Нове Пазове. Пилоти се катапултирали. Пилот који је теже повређен преминуо на ВМА. На земљи нема повређених. Министар одбране Александар Вучић наредио хитну истрагу.

  • 12.45 – Министар Александар Вучић прекинуо посету Кипру због пада војног авиона.
  • 12.14 – Пилот Војске Србије преминуо је на ВМА од задобијених повреда, потврђено је Бети у Министарству одбране.
  • 11.30 – Министар одбране Александар Вучић наредио хитну истрагу.

Пилот Војске Србије, који је данас искочио из војног авиона  који се срушио у Новој Пазови, преминуо је на Војно-медицинској академији од задобијених повреда, потврђено агенцији Бета у Министарству однране.

Авион ваздухопловства и проивваздухопловне одбране Војске Србије типа „В-54 Ласта“ срушио се око 10.15 часова у Новој Пазови, а оба пилота су се катапултурала.

Један пилот је остао неповређен а други је у тешком стању превезен на ВМА.

Пилоти су били на редовној техничкој проби ваздухоплова.

Авион је пао у улицу Краља Петра у Новој Пазови и према првим информацијама нема повређених међу грађанима Нове Пазове. У близини места несреће окупио се велики број грађана и новинарских екипа. У току је увиђај.

Председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић рекао је за РТС да је један пилот искочио раније, а да је други остао и борио се да авион спусти на безбедбно место, тамо где нема ни грађана ни објеката, тако да је авион пао у башту.

Радиновић каже да је пилот тиме угрозио свој живот али да је спасао људе који су у том тренутку били на земљи.

Министар одбране Александар Вучић наредио је хитну истрагу.

Начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић и државни секретар Министарства одбране Александар Николић, по наређењу министра Вучића, посетиће повређеног пилота, саопштило је министарство.

Очевидац Александар Ковачевић рекао је за Интернет портал РТС-а да је чуо експлозију и онда видео авион у пламену у својој башти. Затим се упутио ка авиону и угледао непомичног пилота коме је убрзо помогла хитна помоћ.

Доктор Бранко Бурсаћ рекао је агенцији Бета да је екипа Хитне помоћи у Новој Пазови указала помоћ повређеном пилоту кога је касније преузела Војска.

Данашњи пад авиона није први, наиме 2010. године срушио се војни авион у Книћко језеро због квара на стајном трапу.

Авион МИГ-29 Војске Србије срушио се 7. јула 2009. у околини аеродрома Батајница код Београда, када је погинуо пилот потпуковник Раде Ранђеловић. Војник Милан Улемек страдао је када је Миг-29 пао на парк техничких средстава у којем је обављао пожарну дужност у време несреће.

Војска Србије је изгубила и два авиона и једног пилота 2008. године. Наиме, прво је 21. маја у околини Баранде мајор Томас Јаник искочио из „орла“ за време тренажног лета, а 24. септембра на аеродрому Батајница погинуо је потпуковник Иштван Канас.

Ostavi poruku