Шпански регион Каталонија данас је саопштио да ће бити одржан референдум о независности, игноришући противљење Мадрида.

Премијер Каталоније Артур Мас рекао је да уколико његова националистичка партија „ЦиУ“ побиједи 25. новембра на изборима у региону, одржаће гласање о „самоопредјељењу“ током мандата нове владе.

„Уколико шпанска влада одбије и не одобри било коју врсту гласања или референдума, у сваком случају ће бити одржано“, рекао је Мас у обраћању регионалном парламенту.

Он је истакао да је потребно да Каталонија све више доноси „сувереније одлуке“, независно од тога да ли је могуће постићи споразуме са Шпанијом.

Према његовим ријечима, то је природна еволуција народа да има државу. Он је нагласио да „зависност од шпанске државе сјече крила и социјални напредак Каталоније“.

Премијер Каталоније је јуче позвао на одржање избора 25. новембра ради унапређења настојања Каталонаца на „самоопредјељење.“

Аналитичари наводе да је криза подстакла раст сепаратизма у Каталонији, гдје многи од 7,5 милиона становника вјерује да би им било боље уколико не би пребацивали дио пореских прихода другим, сиромашнијим шпанским регионима.

Сепаратизам је додатно ојачао прошле године када је шпански премијер Маријано Рахој одбацио захтјев Маса да повећа аутономију Каталоније и региону омогући да рјешава питање сопственог пореза.

Портпарол регионалне владе Франсеск Хомс рекао је прошле седмице да би парламент Каталоније могао да прогласи независност након избора.

Ostavi poruku