План Брисела је да најбрже могуће, а најкасније до краја године, за преговарачки сто у Бриселу седну висока председница ЕУ Кетрин Ештон и председници и премијери Србије и Косова и почну политичке преговоре о нормализацији односа две државе у постојећим границама. Председник Томислав Николић затражио је јуче пред Генералном скупштином УН да се покрену директни политички преговори Београда и Приштине и тиме учинио први корак у том правцу.

План је Брисела да преговори доведу до потписивања споразума о добросуседској сарадњи, подржавају га и САД, мада је администрација у Вашингтону одлучила да формално место за столом не заузме њихова представница, државна секретарка Хилари Клинтон, потврдило је јуче за “Блиц” неколико добро обавештених извора у Бриселу и дипломатским круговима у Београду. Папир који је саставила Ештонова као предлог за политичке преговоре, требало је да буде представљен као Ештон-Клинтон предлог. Међутим, предлог је у целости написао европски дипломата Штефан Лене, а Клинтонова у међувремену није нашла довољно јак политички основ да стави своје име на њега.

Један од већих проблема у припреми будућег политичког дијалога, поред платформе за преговоре која још није усаглашена између три стране, биће састав учесника.

Преко пута Николића и Дачића требало би да седне и премијер Косова Хашим Тачи, из чијег је кабинета и пред одлазак у Њујорк лансирана спремност да се сретне и рукује са председником Србије Томиславом Николићем. И мада Николић децидирано никада није одбио могућност да разговара са Тачијем, па је чак најављивао да је због Србије спреман “да разговара и са црним ђаволом”, Дачић је ту могућност одбио.

Дипломате у ЕУ и САД које раде на припреми политичког дијалога тврде да такву врсту проблема не узимају у обзир јер Тачи није осуђен, а од врха Србије се очекује да у дело спроведе намеру о политичким преговорима које је Николић јуче и званично затражио на заседању Генералне скупштине УН .

Николић је седнице разговарао са Бараком Обамом и Бан Ки Муном. Председник САД је изразио задовољство постигнутим резултатима на унапређењу односа и изразио уверење да односи две земље иду узлазном путањом.

Ostavi poruku