Пилот Техничког опитног центра Војске Србије мајор Горан Савић подлегао је повредама задобијеним приликом пада авиона „ласта“ у Новој Пазови.

Други пилот, потпуковник Томислав Бећаговић из Техничког опитног центра Војске Србије је лако повријеђен, оријентисан и свјестан, без знакова унутрашњег крварења и прелома и није животно угрожен.

Горан Савић био је припадник Техничког опитног центра, и један од најцјењенијих пилота ВС. На недавном Аеромитингу Батајница 2010, показао је своје врхунско умјеће на авиону “Супер галеб Н-62” изводећи “Звоно-Ковит-Командовани ваљак”.

Рођен је 5. децембра 1973. године у Зеници, Босна и Херцеговина, а са породицом, женом и двојицом синова, живео је у Београду.

Први потпредсједник владе Србије и министар одбране Александар Вучић, који је због несреће прекинуо посету Кипру, изјавио је саучешће породици мајора Савића и наложио хитну истрагу о том случају.

Министарство одбране је саопштило је да је Савић у војсци од септембра 1997. године, а у Центру за летна испитивања ТОЦ-а од 13. јула 2011. године.

Наводи се и да је летилица на којој обучавао мајор Савић „ласта“, тип В-54, број 201 и да је у Војсци Србије од 18. јуна ове године када је приузета из фабрике „Утва“. Авион је, додаје се, до сада остварио 39 сати и 50 минута налета.

Вучић, који се од јуче налазио у званичној посјети Кипру је, због авионске несреће и погибије мајора Савића, прекинуо је посјету и вратио се у Београд.

Лакше повријеђени пилот је пуковник Томислав Бећаговић, такође из Техничког опитног центра, члан је аеро-клуба „Галеб Г4“ из Новог Сада, од његовог оснивања 2005 године. У клубу кажу како је Бећаговић један од најбољих пилота у нашој земљи, пилот врхунске категорије.

– Члан је акро-групе „Звезда“ с којом је наступао широм света. Један од најбољих наших пилота, вишеструко европски награђиван. Прави фигуре у ваздуху које све остављају задивљене и звезда је војне групе- кажу из аеро- клуба „Галеб Г4“ за „Блиц“.

Савић и Бећаговић су прошле године као ваздухопловци ВС учесвовали и на Чешком међународном аеромитингу изводећи лет на домаћем Г-4 “супер галеб”.

Министарство одбране је саопштило да су „пилоти су били на редовном задатку техничке пробе ваздухоплова.“

Мјештани Нове Пазове: Пилота смо нашли како лежи на улици, трпио је тешке болове

Један пилот је лежао на тротоару, видјело се да трпи јаке болове, а онда сам чуо да су била двојица, каже за „Блиц“ мјештанин Нове Пазове Милош Јовановић, који се на мјесту пада војног авиона појавио неколико минута послије несреће.

Јовановић каже да је прво чуо да је авион пао у башту и да је одмах потрчао да види о чему се ради.

„На улици, на тротоару је лежао један пилот. За секунду се ту скупило неколико нас, неко је позвао Хитну помоћ, полицију. Било је страшно. Пилот је био тешко повређен, по његовом лицу се видело да трпи јаке болове“, прича Јовановић.

Он наводи и да се тада појавио један мештанин који је повикао да су била двојица пилота.

„Рекао је да је видео кад се авион запалио у ваздуху. Вероватно се запалио резервоар, и да су се из авиона катапултирала двојица пилота. Другог, међутим није било ту, и потрчали смо да га пронађемо. У том моменту сам приметио и густ дим, иза фабрике „Витекс“. Ту је авион пао, и вероватно се запалио“, каже Јовановић.

Онда је стигла полиција, ватрогасци, Војска.

Јовановић каже и да је било проблема са Хитном помоћи.

„Возило из Нове Пазове је било на терену, па се чекала лекарска екипа из Старе Пазове. Трајало је сигурно 15 до 20 минута док се нису појавили. Предуго“, тврди Јовановић.

Неколико мјештана Нове Пазове кажу да су најприје чули неправилан рад мотора.

„Чуло се трокирање, а онда је један пилот катапултирао. Шта је било са другим, не знамо, он је нађен буквално пет метара од летелице. Претпостављамо да је остао у летелици како би је усмерио у баште, на сигурно место и да је у последњом секунди катапултирао, а онда су се чуле две експлозије“, причају мештани.

Војни авион пао у двориште куће у Новој Пазови, у близини школе и вртића

Авион „ласта“ Војске Србије срушио се јутрос око 10.15 часова у насељеном дијелу Нове Пазове, у улици краља Петра 91, сазнаје „Блиц“.

Мјештани наводе и да је падом у башту, избјегнута гора несрећа јер је у близини мјеста несреће налазе фабрика боја „Витекс“, основна школа и вртић.

Авионом су управљала двојица пилота, који су катапултирали прије пада авиона. Један пилот, који је задобио тешке повреде је убрзо пронађен на тротоару,  док је други нађен након пола сата потраге.

На срећу он је лакше повријеђен, док је тешко рањени пилот, војним хеликоптером пребачен  на ВМА. Како је потврђено на ВМА, пилот је подлегао повредама.

Доктор Бранко Бурсаћ рекао је да је екипа Хитне помоћи у Новој Пазови указала помоћ повређеном пилоту кога је касније преузела Војска.

Према првим информацијама, нема повријеђених мјештана.

Министарстар одбране Александар Вучић наредио је хитну истрагу несреће. Он је због несреће прекинуо посјету Кипру.

„Данас око 10.15 часова у Новој Пазови срушио се авион Војске Србије типа В-54 Ласта. Оба пилота су се катапултирала из ваздухоплова. Један пилот је ван животне опасности, док је други у тешком стању превезен на ВМА. Пилоти су били на редовној техничкој проби ваздухоплова“, саопштило је Министарство одбране.

У саопштењу се наводи и да је министар Вучић наредио хитну истрагу.

„Начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић и државни секретар Министарства одбране Александар Николић, по наређењу министра Вучића, посјетиће повријеђеног пилота“, наводи се у саопштењу.

Предсједник општине Стара Пазова: Пилот је угрозио свој, али је спасио туђе животе

Предсједник опшине Стара Пазова рекао је за РТС како је један пилот искочио раније, а други се остао борити како би зракоплов спустио на сигурно мјесто те тако што мање угрозио људе на тлу.

„Захваљујући великој храбрости и великом залагању једног од пилота зракоплов је спуштен између стамбеног објекта и зграде приватне твртке, у врт, тако да је избјегнута већа несрећа“, рекао је Радиновић, додајући како је пожртвовни пилот, који је убрзо након несреће од задобивених озљеда и преминуо, зракоплов желио приземљити негдје гдје нема ни грђана, ни објеката.

Савић се из авиона катапултирао у посљедњим секундама прије удара о тло. Задобио је при томе тешке, по живот опасне озљеде.

Мајор Савић погинуо док је полагао испит

БЕОГРАД – Мајор Горан Савић који је на ВМА у Београду подлегао повредама задобијеним приликом пада школског војног авиона данас прије подне у близини Нове Пазове, погинуо је током полагања испита за опитног пилота.

Министарство одбране је саопштило је да је Савић у војсци од септембра 1997. године, а у Центру за летна испитивања ТОЦ-а од 13. јула 2011. године.

Наводи се и да је летилица на којој обучавао мајор Савић „ласта“,  тип В-54, број 201 и да је у Војсци Србије од 18. јуна ове године када је приузета из фабрике „Утва“.

Авион је, додаје се,  до сада остварио 39 сати и 50 минута налета.

Ostavi poruku