МУП Републике Српске акцију „Кнез 2“ наставља с разоткривањем инспектора ЦЈБ Бањалука који су били саучесници Браниславу Смиљанићу (36) Ћели и осталим каматарима у изнудама више стотина хиљада марака од 150 оштећених Бањалучана, потврдио је јуче „Независним“ извор близак истрази.

Колико је Смиљанић био значајан у ланцу каматара, говори и податак да су га полицијски инспектори у телефонским разговорима ословљавали са „шефе“.

„Независне“ сазнају да се ради о Горану Гуску, шефу Крим-полиције Полицијске станице Обилићево, Горану Војводићу, шефу Крим-полиције Полицијске станице Лазарево, Влади Јуришићу, бившем инспектору и портпаролу Основног суда Бањалука.

„Независне“ сазнају и да су у везу са изнудама и зеленаштвом доведени и инспектори Синиша Карановић, Данијел Ковачић и Огњен Кос.

На листи је и Предраг Карановић, који је тренутно запослен у обезбјеђењу личности у ЦЈБ Бањалука.

Ови инспектори су, како је појаснио извор, искориштавали свој положај тако што су приводили Бањалучане који су били заведени у књигама зеленаша.

Осумњичени инспектор Синиша Карановић у октобру 2009. године је учествовао и у пуцњави испред пекаре „Житопека“ у центру Бањалуке и нападу на обезбјеђење ове пекаре. Након свега враћен је на посао.

Осумњичени Предраг Карановић је прије неколико година након пуцњаве у једном локалу у Бањалуци омогућио бјекство осумњиченог, али за то никада није одговарао.

„Сви они су предмет истраге, а видјећемо за која кривична дјела ћемо их теретити“, објаснио је јуче извор „Независних“.

Сазнајемо и да је Милан Тегелтија, предсједник Основног суда Бањалука, у неколико наврата био упозораван на своје блиске контакте са Смиљанићем, али је, како наводи наш извор, предсједник Основног суда та упозорења игнорисао.

Подсјетимо, инспектори МУП-а РС у недјељу су у акцији „Кнез 2“ ухапсили Смиљанића те Сандра Каурина (34) и Славка Тодоровића (43), за које је у међувремену затражено одређивање једномјесечног притвора.

Из Тужилаштва и полиције је раније потврђено да трагају за Драгом Ђенићем, судским полицајцем, који је такође требало да буде ухапшен у овој акцији, али није пронађен на адреси становања.

Према незваничним информацијама, Ђенић је наводно у Норвешкој, али „Независне“ од извора блиског Ђенићу сазнају да је овај осумњичени јуче ујутро виђен у Бањалуци.

У акцији су још приведени и Дијана Станковић, Милош Вујичић и Миодраг Пејић, који су након саслушања у полицији пуштени на слободу.

ЦЈБ Бањалука јуче је званично поднио извјештај против Смиљанића, Каурина, Ђенића и Тодоровића у којем их терети за 21 кривично дјело.

„Четворицу осумњичених терете за 12 кривичних дјела изнуде, осам кривичних дјела зеленаштва и кривично дјело прања новца“, саопштено је из ЦЈБ Бањалука.

„Независним“ је још раније потврђено да су Смиљанић и сарадници дугове утјеривали крволочним псима и струјом.

Акција „Кнез 2“ трајала је пола године и спроведена је у строгој тајности како је не би открили Смиљанићеви инсајдери у редовима бањалучке полиције.

  • 150 – Бањалучана оштећено
  • 21 – кривично дјело
  • 12 – изнуда
  • 8 – зеленаштва
  • 1 – прање новца

 

Ostavi poruku