Насловна Босна и Херцеговина Човић: Федерација БиХ је ентитет бошњачког народа

Човић: Федерација БиХ је ентитет бошњачког народа

0

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да би територијална аутономија Хрвата била рационално и разумно рјешење којим би се удовољило основној тежњи за нормално функционисање европске БиХ.

Да би била постигнута истинска уставна равноправност три конститутивна народа, истиче Човић, осим институционалне, потребна је и територијална равноправност.

„За мене је право рјешење четири федералне јединице које би апсолутно помогле да ријешимо питање и Федерације БиХ и функционисања БиХ“, објашњава он.

Човић истиче да БиХ мора бити снажно децентрализована држава да би био омогућен равномјеран развој свих дијелова БиХ и упозорава да су „неки поставили нереалан циљ – јачање институција БиХ“.

„БиХ треба да има све оно што је неопходно за нормално комуницирање са вањским свијетом, са међународним институцијама када је ријеч о европском путу. Али, морамо схватити да се живот реално одвија на нижим нивоима власти и због тога сам заговорник снажне децентрализације извршне власти“, објашњава предсједник ХДЗ-а БиХ.

Човић вјерује да нема никаквог смисла даља централизација Федерације БиХ, која се покушава наметнути из Сарајева, већ цијели процес треба ићи обрнутим путем.

„Као што смо имали пресуду Уставног суда у образовању, на сличан начин, сматрам, треба да ријешимо и све друго што је животно за народе и грађане БиХ“, поручује он.

Да би се то осигурало, појашњава Човић, кантоне треба оснажити преношењем овлаштења са федералног на кантоналне нивое. Он наводи да у Федерацији БиХ није проблематичан број кантона, већ је проблем у садржају.

Једна од варијанти јесте и смањење броја кантона, јер је ово сада нерационално, поручује Човић и појашњава да на нивоу Федерације БиХ у прелазном периоду треба осигурати да власт чини једнак број представника хрватског и бошњачког народа.

„Ово што сада имамо апсолутно не нуди никакву могућност да Федерацију БиХ можемо другачије доживјети него као ентитет бошњачког народа“, упозорава Човић и објашњава да треба увести врло јасне мјере заштите од прегласавања при доношењу одлука.

ХДЗ БиХ нема ништа против да се један члан Предједништва БиХ бира непосредним гласањем у Републици Српској.

„Ми смо у својим приједлозима врло јасно оставили могућност асиметричног избора чланова Предсједништва БиХ. Значи, да се у Федерацији БиХ бирају индиректно, а директно у Републици Српској. Наравно, понудили смо и друге варијанте“, наводи Човић у интервјуу Срни.

Лидер ХДЗ-а БиХ закључује да се мора створити „ефикасна држава и рационално организована“, те да „драстично треба смањити трошкове јавне управе и администрације“.

 

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version