Европска инвестициона банка почетком наредне године донијеће позитивну одлуку за кредитирање дионице аутопута од Бањалуке до Прњавора, рекао је данас Волфганг Шпилес, директор ЕИБ-а за западни Балкан, након разговора са Александром Џомбићем, премијером РС.

„У међувремену Јавно предузеће ‘Аутопутеви РС’ у сарадњи са ЕИБ-ом, треба да припреми тендерску документацију како би што прије могао да буде расписан тендер за избор најповољнијег извођача и надзорног органа за ту дионицу аутопута“, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

Недјељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза РС, је рекао да су преговори са ЕИБ-ом завршени позитивно по РС, јер су, како је истакао, договорени сви они услови који су били раније са Европском банком за обнову и развој.

„Очекујемо да крајем новембра и почетком децембра распишемо јавни позив за извођење радова, тако да до почетка грађевинске сезоне имамо уговор са извођачем“, рекао је Чубриловић. Како је истакао, на недавно одржаном састанку у Загребу са хрватским партнерима је потврђена раније договорена динамика на изградњи моста на Сави код Градишке, што значи да ће, како је рекао, на прољеће ићи радови на обје дионице аутопута Бањалука – Добој и на мосту на Сави.

„То значи да ћемо имати негдје око 450 милиона евра инвестиција у инфраструктуру, а то за наше грађевинце значи да ће имати посла у сљедеће двије до три године. Ако будемо добро искористили та средства то треба значајно да утиче на сав привредни развој РС јер новац на тај начин уграђен у инфраструктуру по неким елементима вриједи четвороструко више“, рекао је Чубриловић.

Душан Топић, директор „Аутопутева РС“, је рекао да је финиш преговора са ЕИБ-ом карактерисао упитник који су послали „Аутопутевима“ са техничким детаљима који ће омогућити Одбору банке да и формално одобри кредит.

„Важно је и да смо договорили да одмах и кренемо у припрему тендерске документације да бисмо што прије могли да распишемо тендер и током зиме га и проведемо и паралелно изаберемо и извођача и надзорни орган да бисмо почетком радне сезоне имали потписан споразум и могли почети са радовима“, рекао је Топић.

Истакао је да ће ова дионица бити нешто скупља од дионице Прњавор – Добој због великог броја објеката на прва три километара од маховљанске петље према Прњавору.

„Имамо надвожњак преко магистралног пута, надвожњак преко будуће пруге у Лакташима па имамо рампу за силазак са аутопута, па надвожњак преко србачког канала, па мост преко Врбаса. То све чини да је ова дионица за око десет одсто скупља“, рекао је Топић. Напоменуо је и да су комплетни имовинско-правни односи ријешени на обје дионице и да је ситуација на том дијелу „чиста“. Рекао је да ће дионица имати неколико петљи и то поред већ завршене маховљанске, биће петља код Лакташа и Прњавора, те излаз на магистрални пут Добој – Шешлије код ријеке Босне.

Чубриловић је напоменуо и да су припремни радови на дионици од Прњавора до Добоја, за коју су изабрани скопски „Гранит“ и лакташки „Интеграл инжењеринг“, већ кренули.

„У најскорије вријеме ће отпочети и сама изградња. Неки земљани радови су започети, али није то још у оној динамици која треба да буде. Имамо још рок 30 дана и вјерујем да ће то све бити испоштовано“, закључио је Чубриловић.

ЕИБ одобрио више пројеката у РС

ЕИБ ће одобрити кредите за пројекте подршке малим и средњим предузећима и обезбјеђења студентског смјештаја у РС, рекао је јуче Волфганг Шпилес, директор ЕИБ-а за западни Балкан, након разговора са Александром Џомбићем, предсједником Владе РС.

На састанку је констатовано да су тиме створени услови да се већ може почети радити на припреми документације за те пројекте, а Џомбић је упознао Шпилеса са током припрема за реализацију пројекта за изградњу и реконструкцију водовода и канализација у РС, који се, такође, реализује уз подршку ЕИБ-а. Џомбић је рекао да систем за одбрану од поплава и иригациони систем представљају значајан потенцијал за инвестирање у РС.

 

Ostavi poruku