Директор Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) Горан Зубац рекао је да је акцијом „Лутка“ уздрмана и начета најјача злочиначка организација у БиХ и најавио да ће трајати најмање наредне двије године.

Зубац је поручио да ће истражиоци СИПА-е пружати максималну помоћ Тужилаштву и Суду БиХ.

Након састанка са министром безбједности БиХ Садиком Ахметовићем, Зубац је истакао да неће бити заборављени сви који су учествовали или пружили било какву помоћ члановима злочиначке организације, те да је питање када ће по њих доћи истражиоци СИПА-е.

„Ријеч је о много већем броју лица него што то јавност зна. Резултати акције су много већи него што јавност у овом тренутку може да зна. Ми смо овим акцијама показали да су полицијске агенције много јаче и организованије него било који појединац и злочиначка организација“, рекао је Зубац.

Према његовим ријечима, сада тек почиње права истрага.

„Ми сада стварамо реалне претпоставке да током истраге, након одређених анализа и доказа, буде ријешен и други дио тешких кривичних дјела за која имамо индиције да су почињена на подручју Сарајева и Источног Сарајева“, каже Зубац.

Директор СИПА-е је оптимиста када је ријеч о тој истрази јер, како је навео, већ имају велике резултате.

Говорећи о наркобосу Насеру Кељмендију, који је бјекством из БиХ избјегао хапшење, Зубац је поручио да од СИПА-е нико неће побјећи.

„Они ће нама бити доступни. Свако лице које је починило злочин биће процесуирано“, појаснио је Зубац.

Најављујући да ће СИПА 4. октобра обиљежити свој дан и 10 година од оснивања, Зубац је рекао да ће императив и приоритет Агенције и у будућности бити рјешавање свих тешких кривичних дјела која су се догодила у БиХ.

Он је навео да је са Ахемтовићем разговарао и о даљем кадровском јачању и материјалном опремању СИПА-е, те изградињи базе Специјалне јединице.

Ахметовић је рекао да службе знају гдје је Кељменди, али да би било непродуктивно са аспекта саме истраге да се то каже.

Он је захвалио и честитао директору Зупцу и цијелом тиму СИПА-е који је радио на предмету „Лутка“.

„Увјерен сам да су и јавност и институције БиХ препознали важност и улогу СИПА-е с циљем пружања још веће подршке њеном несметаном, независном и професионално раду у будућности“, истакао је Ахметовић.

Према његовим ријечима, СИПА ће наредних година бити још јача, а тренутно је, што се показало и задњим акцијама, најјача полицијска агенција у БиХ која је спремна да ријеши најтежа и највећа кривична дјела у БиХ.

„Анализирали смо развој СИПА-е и дефинисали могућности даљњег унапређења и рада СИПА-е у смислуи јачања њених капацитета у свим областима како би у наредном периоду била још способнија да се бори против свих видова организованог криминала, тероризма и свега онога што је данас пријетња БиХ и цијелом свијету“, рекао је Ахметовић.

Ostavi poruku