Нови шеф београдског тима у дијалогу са Приштином Дејан Павићевић изјавио је у Бриселу да је у име Владе Србије потписао писмо о заједничкој контроли прелаза /ИБМ/ које ће данас бити уручено Европској комисији.
Павићевић је рекао да је „дошло до размјене писама“ са шефом европске дипломатије Кетрин Ештон.

Према његовим ријечима, писмо потврђује да ће Србија испунити обавезе везане за договор о формирању заједничке контроле прелаза које је у марту ове године парафирао претходни српски преговарач Борислав Стефановић – преноси Радио Слободна Европа.

Павићевић је рекао да се данас „неће појавити неки нови цариници и неки нови прелази, него једноставно се улази у процес разговора који ће трајати неко вријеме“.

Он је додао да ће Београд инсистирати на томе да цариници Еулекса имају извршну улогу на тим прелазима.

Павићевић је на овај начин разјаснио ситуацију насталу након што је комесар за проширење ЕУ Штефан Филе у раније издатом саопштењу поздравио „потписивање протокола о ИБМ од стране српске владе“.

Директор Центра за регионализам Александар Попов рекао је за Радио Слободна Европа да овим потезом Србија јасно показује да неће бити дисконтинуитета у односу на све што је раније договорено између Београда и Приштине.

Он је рекао да се договором о управљању прелазима стварају први услови за спречавање великог шверца који се одвија између Србије и Косова.

Ostavi poruku