Србин порјеклом из БиХ, који данас живи у САД, сакрио је податак да је током рата у Босни радио као чувар у логору Трнопоље код Приједора, а затражио је и добио америчко држављанство, саопштило је Савезно тужилаштво САД.

Младен Митровић (52) који живи у америчкој савезној држави Џорџији, у понедјељак је пуштен из затвора уз кауцију, након првог појављивања пред судом због изостављања важних података при добијању држављанства. Судија му је дао рок од 10 дана да ангажује адвоката.

Митровић је америчко држављанство затражио у октобру 2002, али у документима није навео да је радио као чувар у логору, наводи тужилаштво.

„Америчка канцеларија за кршење људских права и ратне злочине при служби за имиграцију и царину сарађује са званичницима БиХ на лоцирању чувара концентрационих логора који су послије рата у Босни емигрирали у САД под лажним изговорима“, навела је у саопштењу државни тужилац Сали Килијан Јејтс.

„Овај оптужени сада ће морати да се суочи са бројним бившим затвореницима, босанским муслиманима којима је нашкодио у логору Трнопоље“, додала је.

Митровићу пријети максимална казна од 10 година затвора, новчана казна

до 250.000 долара и аутоматска депортација по изласку из затвора.

Ostavi poruku