Председник Србије Томислав Николић поручио је у Њујорку да је Србија привржена постизању трајног мира Срба и Албанаца и да се залаже за директне преговоре на највишем политичком нивоу, без признавања независности Косова.

– Дозволите ми да будем јасан: Србија није спремна, не може и никада, ни под којим условима, неће да призна, ни експлицитно, ни имплицитно, једнострано проглашену независност своје јужне покрајине Косова и Метохије – поручио је  Николић у обраћању Генералној скупштини УН.
Николић је истакао да Србија у наставак преговора улази потпуно спремна да помогне да сви грађани КиМ живе боље, у демократским и безбедним условима, али неће преговарати о спровођењу независности такозване државе Косово.
– Томе је дошао крај, мада стално слушамо да о статусу Косова нема преговора и да се ми о томе ништа не питамо – рекао је Николић и запитао

 

„Шта то онда може да буде предмет преговора и ко је уопште меродаван да то одреди?“

Србија ће испунити све обавезе које је преузела

Према његовим речима, проблем КиМ може да буде решен и биће решен на миран начин.
– Србија се обавезала и испуниће све обавезе које је као држава преузела договорима постигнутим до сада, мада их оцењујем као испуњавање списка жеља албанске стране и попуштање нашег тадашњег руководства под тешким притисцима – рекао је Николић.
Србија жели трајно, одрживо и прихватљиво решење за све проблеме, жели да иде напред у сусрет европској будућности и у потпуности је привржена процесу чији резултат би требало да буде трајни мир између Срба и Албанаца, рекао је председник.
– Ми имамо снажну жељу да се разговори наставе у доброј вољи и доброј намери, имајући у виду, поред осталог, и чињеницу да је важно одржати динамику евроинтеграција Србије и Западног Балкана како би се дугорочно обезбедили напредак и стабилност читавог региона. Србија нуди конкретан предлог – директне преговоре на највишем политичком нивоу – поручио је Николић у седишту УН.
Он је нагласио да су Србија и он, као њен демократски изабрани председник, спремни за конструктивно учешће у преговарачком процесу.
Према његовим речима, договор се може постићи само на бази консензуса, без једностраних одлука и акција.
Николић је рекао да Србија искрено жели да постане равноправна чланица ЕУ и стрпљиво гради однос поверења и мира у региону који је оптерећен тешком историјом.
– До сада смо учинили доста тога на спровођењу реформи, борбе против криминала и корупције, усаглашавању закона са прописима ЕУ. Србија је у том смислу учинила чак и више од земаља које су већ чланице Уније – оценио је председник Србије.
Наша земља се упркос снажном залагању за поштовање међународног права и свих темељних докумената на којима почива рад УН данас суочава са кршењем основних принципа Повеље УН и то на делу своје територије, упозорио је он.
– Нисам пророк али морам да констатујем да једнострано проглашена независност Косова представља опасан преседан и дугорочну претњу по стабилност у региону Западног Балкана и шире – рекао је Николић, додавши да је Србија као чланица УН жртва примене двоструких стандарда.
– Наша борба против једнострано проглашене независности Косова и Метохије је истовремено и борба за очување принципа поштовања територијалног интегритета. Борба за територијални интегритет Србије данас је борба за мир у свим земљама света и владавину права у међународним односима – рекао је Николић.
Констатујући да се већина држава чланица УН уздржала од признања независности Косова, он се захвалио за исказану подршку и солидарност.
Србија је, рекао је Николић, поносна због одличних и садржајних односа са великим бројем држава у свету, поносна на своју историју.
– Поједини припадници нашег народа су, а не постоје народи без таквих, чинили грешке, неки и злочине. Своје грађане, за које је постојала сумња да су се огрешили о међународно право, препустили смо међународној правди. Зато с правом очекујемо правду за земљу и народ који су били на страни правде и права у оба светска рата – поручио је Николић.
Председник Србије је, такође, најоштрије осудио покушај тзв. Републике Косово да присвоји материјалну заоставштину српске средњевековне државе, духовну заоставштину српског народа и власништво СПЦ на Косову, оценивши то као покушај грубог фалсификовања историје, историјског ревизионизма и затирања трага о постојању српског народа у покрајини.

 

Открити судбину стотина несталих Срба с КиМ

Он је такође поручио да Србија тражи истрагу поводом навода садржаних у извештају Дика Мартија, известиоца Парламентарне скупштине СЕ.
– Захтевамо само истину. Да се открије судбина стотина несталих Срба са Косова и Метохије, за које се оправдано претпоставља да су били жртве нелегалне трговине људским органима и других злочина почињених на Косову и Метохији. У име свог народа тражим правду за невине жртве – рекао је Николић.
Николић је подсетио да Србија већ више деценија не штеди напоре да, у оквиру својих могућности, допринесе мултинационалним операцијама са мандатом УН и нагласио да ће активно учешће Србије у наредном периоду биће још бројније и приметније.
Он је упозорио да, упркос великим напорима који готово све земље улажу, тероризам и даље стоји као претња међународној стабилности.
Србија је, подсетио је он, прилагодила своје прописе међународним актима који регулишу област безбедности, а кроз регионалну сарадњу настоји да допринесе глобалним и регионалним напорима да се тероризму стане на пут.
– У том смислу је од суштинског значаја постизање напретка у циљу усвајања свеобухватне конвенције о међународном тероризму – оценио је Николић.
Председник Србије је подсетио да је Србија место где се преплићу утицаји различитих култура и религија, где се у духовном и материјалном наслеђу комбинују традиције и елементи потпуно различитих верских и етничких припадности.
– Нико не сме да испашта или да буде понижаван зато што припада својој религији, његова верска осећања су узвишена и заштићена као основна људска права. Ниједан живот не сме да буде изгубљен у обрачунима мотивисаним верским неслагањем – поручио је Николић, истовремено снажно осудивши нападе на недужне људе који треба да буду посебно заштићени.
– У име српског народа изјављујем саучешће САД поводом убиства амбасадора Америке у Либији – рекао је Николић.

 

Договор, али не испуњавање свих жеља Албанаца

Томислав Николић рекао је вечерас да је обавеза Србије да спроведе оно што је договорила у дијалогу са Приштином, али да то не значи и испуњавање свих жеља албанске стране, а да српска при томе не затражи чак ни оно што је договорено Резолуцијом 1244.
– Србија дугује да испуни све што је договорила у дијалогу с Приштином, али договора од сада неће бити ако је то начин испуњавања свих жеља албанске стране, а да српска страна не затражи чак ни оно што је договорено Резолуцијом 1244 – рекао је Николић новнарима у Њујорку.
Он је додао да више не може да се деси да један човек или странка преговарају о Косову у име Србије већ да преговори морају да се подигну на виши ниво како се нико не би заклањао иза оних који те преговоре воде.
– Знаћете да су одговорни и Влада и председник за све што буде постигнуто у преговорима – рекао је Николић.
Он је упозорио и да је маневарски простор у којем Србија може да расправља о даљем решавању прилика на Косову сада сужен.
Николић се осврнуо и на сусрет са Обамом, за који је навео да је протекао добро и да му је амерички председник рекао да ће са пажњом пратити његово излагање и ставове изнете пред Генералном скупштином УН.

 

Ostavi poruku