– Прву тромбозу сам прегурала 2004. године, али сам након тога наставила са великим радом и исцрпљујућим темпом живота. То што се болест овог лета поновила, представља озбиљан аларм. Уколико се не санира на време, последице могу бити инфаркт срца, мождани удар или емболија плућа – каже Лепа Брена у искреном разговору за “Блиц”.

Славна певачица добила је тромбозу 2004. Тада јој је на наступу поплавела рука и почела да трне због зачепљење главне вене супклавије. Овог лета болест се вратила у облику тромбозе поткључне вене.

– Нећу престати да певам. Само ми је потребна пауза и један можда мало дужи одмор. Живим малтене под сталном тензијом и све што се дешава на послу или у породици доживљам превише емотивно. Друго, та моја спартанска, војничка дисциплина и перфекционизам делују деструктивно на мене. Чини ми се да никада нисам знала да се потпуно одморим од својих обавеза. Основни проблем је што, и када одем на одмор, превише размишљам не само о томе шта је требало да урадим, већ шта је требало и други људи да ураде. Та психичка пренапрегнутост довела ме је до поновне тромбозе.

Плашите ли се?
– Нисам уплашена, али ухвати ме понекад криза. Ја сам радохолик и увек размишљам шта ћу и како ћу даље да радим. Друго, ту су и моја деца којој треба да се нађем и да их усмеравам кроз живот.

Сваки родитељ добро зна колико је тешко бити и професионалац на радном месту и добар и привржен родитељ својој деци. Сама сам крива што себи нисам дала више одушка.
Хоћете ли ићи у Америку да се лечите?
– Систем лечења тромбозе који овде имам исти је као и у Европи. За сада не смем да путујем авионом. Чекамо да након реканализације вене видимо колико је она отворена. Када од наших лекара будем добила дозволу да летим, ићи ћу у Америку по друго мишљење. Од 28. јула, откад сам накратко отишла у болницу, водим другачији начин живота. Рано лежем и рано устајем и просто је невероватно колико ми је то повратило снагу. Одлично се осећам, освежила сам се и имам снаге. Друго, избегавам вести. Толико смо од раног јутра затрпани лошим информацијама које ће вас, све да сте најздравији на свету, бацити у бедак, што се каже. Човек заборави да без здравља нема ни среће ни рада. А рад је био суштина мог живота. Волела сам да радим и уживала сам у свом послу. Сада сам у прилици да ослушнем организам, а све што радим, радим под строгом лекарском контролом. Тромбоза може бити опасна, али лекари веома воде рачуна о свему. И наши стручњаци, верујте ми, ни најмање не заостају за колегама из света.

 

Ostavi poruku