Под изговором патриотизма и наводне помоћи Србима на Косову и Метохији догодиле су се разне злоупотребе, а најдрастичнији пример је пљачка буџета кријумчарењем робе. За само шест година буџет Србије оштећен је за око 600 милиона евра!

Малверзације је омогућила одлука српске владе из 2005. о укидању наплате пореза на додату вредност. Иако је донета како би производи били јефтинији и како би се на тај начин помогло Србима на КиМ, највише користи од тога имали су појединци, који су успели да створе империје. Пре свега, реч је о онима који су трговали нафтом, али и другим производима, наводи се у првој епизоди новог серијала „Инсајдера“, која је синоћ емитована на Телевизији Б92.

Према анализи „Инсајдера“, продаја горива на КиМ постала је велики бизнис 2008. Те године на Космет је из Србије испоручено нафте и нафтних деривата у вредности од 22,4 милиона евра, да би 2010. промет скочио на 31,7 милиона евра.

Шверцери су разрадили механизам како нафту која је ослобођена ПДВ и акциза да врате у Србију или су је шверцовали јужно од Ибра. За то су често коришћење цистерне с дуплим дном. Систем је откривен у мају 2009, кад је полиција ухапсила организовану групу на чијем челу су били Иван Шикор и Горан Стојисављевић, који су 2008. и 2009, захваљујући укидању ПДВа и акциза за територију Косова, продали више од 760.000 литара нафтних деривата.

Највећи извозник нафте за Косово 2008. била је фирма „Нафта ад“, са прометом 11,7 милиона евра, коју ју су чиниле неколико приватних власника пумпи у Србије. Председник управног одбора је Небојша Атанацковић, иначе председник Уније послодаваца. Те године фирма Теам оил АД остварила је промет 5,6 милиона евра, а Лукоил 2,1 милион евра.

Наредне 2009. године највећу продају нафте и деривата поново је имала “Нафта”. Међу испоручиоцима је и “Петробарт”, који управља бензинским станицама АВИА и чији су директори Зоран Обрадовић и Ратко Затезало дугогодишњи чланови пословног клуба “Привредник”.

Међу онима који нафту продају на Косову 2009. године се по први пут појављује фирма “Кнез петрол”. Против власника ове фирме у то време водио се кривични поступак у ком је оптужен да је члан нафтне мафије.

Ostavi poruku