Насловна Република Српска Акција Кнез 2: Дугове утјеривали псима и струјом

Акција Кнез 2: Дугове утјеривали псима и струјом

0

Бранислав Смиљанић (36), звани Ћело, из Бањалуке и његови сарадници, каматари који су ухапшени у акцији МУП-а РС кодног назива „Кнез 2“, од оштећених Бањалучана изнуђивали су новац уз помоћ крволочних паса и струјних удара, потврдио је извор „Независних“ близак истрази.
„О каквим крвницима се ради говори податак да је једном од оштећених пас откинуо пола мишића са руке, док су други имали озбиљне повреде нанесене струјним ударима“, објаснио је извор.
У акцији „Кнез 2“ у недјељу су, осим Смиљанића, ухапшени још и Сандро Каурин (34), Славко Тодоровић (43), те Дијана Станковић, Милош Вујичић и Миодраг Пејић, који су након саслушања у полицији пуштени на слободу.
Полиција није успјела пронаћи судског полицајца Драгу Ђенића, који се, како сазнају „Независне“, тренутно налази у Норвешкој и за којим је најављено расписивање потјернице.
Смиљанић, Каурин и Тодоровић јуче су спроведени у бањалучко Окружно тужилаштво, а одлуку о захтјеву за притварањем донијеће надлежни тужилац након саслушања.
Маја Ђаковић-Видовић, портпарол Тужилаштва, изјавила је јуче да је осумњиченима на терет стављено да су, од 2006. године до септембра ове године, извршили већи број кривичних дјела зеленаштва, изнуда и прања новца на штету већег броја Бањалучана.
Дражен Арбутина, начелник Сектора криминалистичке полиције ЦЈБ Бањалука, рекао је да су осумњичени оштетили најмање 50 грађана.
Потврдио је да је акција „Кнез 2“ почела у недјељу, да је ухапшено шесторо осумњичених, те да их терете за зеленаштво, прање новца, угрожавање безбједности и друга кривична дјела.
Према његовим ријечима, у претресима на седам локација на подручју Бањалуке пронађен је већи број материјалних доказа.
„Изузета је већа количина документације, односно различитих уговора и евиденција потраживања. Одузети су и мобилни телефони, СИМ картице, рачунари, те четири возила“, обајаснио је Арбутина.
Како сазнајемо, осумњиченима су одузета луксузна возила и то фолксваген пасат, фолксваген туарег, форд и БМW.
„Истрага је трајала шест мјесеци, а осумњичене Тужилаштво терети да су противзаконите радње вршили више година. У овом моменту не могу прецизно рећи колика је стечена противправна имовинска корист. Она није мања од 400.000 марака“, навео је Арбутина.
Он је најавио да ће се у наредном периоду настојати реализовати финансијска истрага против осумњичених, чији је циљ одузимање нелегално стечене имовине.
„Независним“ је потврђено да ће под лупом посебно бити Смиљанићева имовина, односно луксузни аутомобили, станови и вила у насељу Дебељаци.
„Ова организована група користила је тешко материјално стање свих оштећених и потраживала знатно већи износ новца од оног који је дат на име одређених дуговања“, закључио је Арбутина.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version