Посланици 109 од 110 округа изабрани су у белоруски парламент током избора у недељу, саопштила је председница Централне изборне комисије Белорусије Лидија Јермошина.

Председница ЦИК је, притом, изразила сумњу да је у Представнички дом белоруске Националне скупштине успео да уђе неко од представника опозиционих странака, пренео је Итар-Tас с.
„Избори су успели. Према прелиминарним подацима, изабрано је 109 од 110 посланика. У једном округу депутат није био изабран“, рекла је Јермошина, додајући да један кандидат у Гомељској области није добио апсолутну већину гласова бирача, па ће гласање бити поновљено.

Притом је додала да је излазност на изборима била 74,3 одсто од укупно уписаних бирача, пренела је РИА Новости.

Најактивнији регион била је Витебска област, где је гласало више од 80 одсто грађана, а у Минску је најмања излазност од око 60 одсто.

Према речима председнице ЦИК, од 18. до 23. септембра Комисији је стигло 110 жалби, од којих је највећи број (36) у вези са конфликтима посматрача са изборним комисијама.

Јермошина је најавила да ће тачан списак са именима свих посланика бити објављен на сајту Комисије у понедељак током дана.

 

Пет опозиционих партија не признаје резултате избора

 

Представници пет белоруских опозиционих партија оценили су да се парламетнарни избори не могу назвати транспарентним и демократским и саопштили да не признају резултате гласања.

Нетранспарентност и мешање власти у изборни процес дају нам право да, независно од резултата гласања, и пре њиховог објављивања, не признамо изборе, наведено је у изјави коју су потписали представници пет партија.

Tо су Белоруски народни фронт, Белоруска партија левичара „Праведни мир“, Белоруска социјал-демократска партија (Громада), покрет „За слободу“ и грађанска кампања „Говори истину“.

 

Блокиран низ сајтова белоруске опозиције

 

Низ интернет сајтова белоруске опозиције, који су објавили податке о одзиву бирача другачије од званичних, од синоћ је блокирано.

Ostavi poruku