Vojni sukob između Irana i Izraela mogao bi se pretvoriti u treći svjetski rat, upozorava iranski vojni funkcioner.

‘Izrael je u zadnjoj fazi priprema za napad na Iran’, ističe dodajući da Izrael ne može ni zamisliti kojom će im snagom Iran odgovoriti na napade.

Brigadni general Amir Ali Hajizadeh ne vjeruje pak da bi ih Izrael napao bez svog najjačeg saveznika – Sjedinjenih Američki Država.

Ali ako Amerika odluči podržati izraelski plan o napadu na Iran, Hejizadeh upozorava da će se Teheran osvetiti i Tel Avivu i Vašingtonu.

„Teheran će definitivno napasti američke vojne baze u Bahreinu, Kataru i Avganistanu… U regiji neće postojati neutralne zemlje“, kazao je.

Izjava brigadnog generala dolazi nakon što je prvi čovjek iranske Revolucionarne garde Muhamed Ali Jafari izjavio da će se rat između Irana i Izraela na kraju i dogoditi, ne spekulirajući o mogućem datumu i mjestu početka rata.

„Iranska odbrambena strategija temelji se na pretpostavci kako će to biti masovna borba protiv globalne koalicije na čelu s Amerikom. Ako cionisti napadnu Iran, biće to istorijska prilika za islamsku revoluciju da ih se obriše iz svjetske geografske istorije“, kazao je zamjenik komandanta Revolucionarne garde Hosein Salami, javlja RT.

Ostavi poruku