Прошло је тачно 12 година откако је Слободан Милошевић изгубио изборе за председника тадашње СР Југославије. Иако се може рећи да у неким сферама живимо боље и сигурније, процес демократизације и реформи тече споро, земља је пред економским колапсом. И тада, 2000. године, било је обећања да ћемо у ЕУ ући за пет, десет или 12 година, баш као и сада.
Некада највећи борци против Милошевићеве диктатуре различито гледају на то где је Србија данас. Србијанка Турајлић очекивала је много више и сматра да утрошена енергија није дала резултате какве смо очекивали.

– Свакако нисмо тамо где смо се надали да ћемо бити и нисам баш оптимиста – кратко је прокоментарисала професорка Турајлић.

Поједини чланови ДОС-а наводе да остаје да се види како ће се понашати нова владајућа гарнитура у којој седе они који су блиско сарађивали са Милошевићевим СПС.

Жарко Кораћ каже за “Блиц” да је Србија од свргавања Милошевића прошла кроз три велике фазе које су предводили Зоран Ђинђић, Војислав Коштуница и Борис Тадић.

– Ушли смо у четврту фазу, у којој су представници странака које су биле део режима Слободана Милошевића. Видећемо како ће се показати – наводи он.

Кораћ истиче и да је пад некадашњег лидера социјалиста омогућио Србији други пут, који није искоришћен.

Ostavi poruku