Жељко Ражнатовић Аркан и његова супруга Светлана – Цеца Ражнатовић за длаку су избјегли смрт у београдском хотелу „Југославија“ током НАТО бомбардовања 1999. године.

Њихове позиције тада је открио норвешки тајни агент Тронд Боле, али је грешком НАТО други пројектил усмјерио, умјесто у хотел, у оближњу Амбасаду Кине.

У бомбардовању Југославије 1999. године, значајну улогу у снабдијевању информацијама имала је група војних обавјештајаца из Норвешке. Врховна команда Норвешке оформила је специјалну мрежу агената под називом „Е-14“, састављену од 140 оперативаца, која је покривала цијело подручје бивше Југославије и активно се бавила обавјештајним радом од грађанског рата све до бомбардовања 1999.

Њих је у Србији предводио маринац Тронд Боле (42), официр с надимком „поморски ловац“, како су га звали у обавјештајним круговима. Он је формирао шпијунску мрежу у Србији и значајно се истакао током бомбардовања слањем информација о потенцијалним метама, кретању појединих личности и циљевима.

Његов задатак био је, између осталог, ликвидација Жељка Ражнатовића Аркана, који је у вријеме бомбардовања био легитимна мета јер је против њега већ била подигнута оптужница за ратне злочине у Хашком трибуналу.

У књизи „Ратни херој унутар тајне Норвешке“, двојица норвешких новинара Ханс Петер Оса и Ролф Видерое пренијели су исповијест Тронда Болеа и његово свједочење о мисији у Југославији.

– Тронд и његове колеге су, након прикупљених информација на терену, послали хитну депешу у НАТО. „Опасна звјерка Аркан се заједно са супругом, познатом фолк звијездом, налази у хотелу ‘Југославија‘“.

Тог 7. маја 1999. ракете истовремено погађају „Југославију“, али и Амбасаду Кине на Новом Београду, удаљену свега неколико стотина метара – пренијели су Болеово свједочење норвешки новинари.

У акцији НАТО бомбардера, Жељко Ражнатовић Аркан и његова супруга прошли су неповријеђено, док су ракете разориле кинеску амбасаду и убиле тројицу службеника.

Издавачка кућа „Гиндендал“ у писму за „Блиц“ истиче да је књига штампана у 100.000 примјерака и да ће дјело превести на српски уколико буде интересовања.

У књизи су забиљежене потресне и истините приче Тронда Болеа и његове групе током шпијунских акција. Ликвидација Аркана само је једна од прича – каже Торгер Андерсен из те издавачке куће.

Боле – херој Норвешке

Официр Тронд Боле послије мисије по Балкану одлази у Авганистан, гдје се као морнарички специјалац више година борио против талибана. Крајем јуна 2010, приликом патролирања, наилази на минирани пут и гине заједно са тројицом колега. Сахрањен је у Норвешкој уз највеће војне почасти. Одликован је највишим војним орденом, Ратним крстом с мачем. Проглашен је за народног хероја, јединог послије Другог свјетског рата.

 

Ostavi poruku