Насловна Регион На бирачком списку Црне Горе 6.000 умрлих

На бирачком списку Црне Горе 6.000 умрлих

0

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) саоштила је данас да у бирачком списку Црне Горе има више од 6.000 особа које се воде као гласачи, иако више нису живи.

Tа невладина организација је оценила да такво стање бирачког списка омогућава драстичне изборне злоупотребе и мења услове за прелазак цензуса.

МАНС је раније саопштио да се у бирачком списку налази најмање 14.000 гласача, који имају једног или више двојника са истим именима, презименима и адресима становања, а различитим матичним бројевима и шиФрама бирача.

Влада Црне Горе одбацила је потом наводе МАНС-а о неправилностима у бирачком списку за октобарске парламентарне изборе, саопштавајући да не постоје дупло уписани гласачи. Наводе о постојању великог броја наводно двоструко уписаних бирача апсолутно одбацујемо као неистините и доживљавамо их као политизацију једног веома захтевног, стручног и административног посла, каже се у саопштењу.

Лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић казао је да наводи о неправилностима у бирачком списку изгледају као тражење алибија за изборни пораз. Он је рекао да црногорски бирачки списак спада међу најуређеније и да су то потврдиле и релевантне међународне организације.

На изборима у Црној Гори, заказаним за 14. октобар, учествоваће седам коалиција, пет партија и једна група грађана, који ће се борити за 81 посланичко место у парламенту. Право гласа на изборима имаће око 512.000 грађана, а коначан бирачки списак Државна изборна комисија објавиће 3. октобра.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version