Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо изјавио је да одговор на питање зашто током акције „Лутка“ није ухапшен Насер Кељменди не треба тражити у МУП-у Српске и да структуре које треба да дају одговор на то питање морају да кажу да ли је он упозорен да напусти БиХ.“Ако је то тако, тада отварамо потпуно нове странице у дефинисању односа“, рекао је Чађо за недјељни магазин „Екстра“.

Чађо је навео да је полицијска акција „Лутка“ ријешила неколико тешких кривичних дјела, али је на другој страни изненада отворила и низ веома важних питања, као што је питање како се могло десити да кључна фигура у цијелој овој акцији успије да измигољи контроли.

Министар унутрашњих послова Српске је као кључно питање апострофирао чињеницу да је Кељменди умакао у посљедњи час.

„Полиција Републике Српске ће пажљиво оцјењивати ангажман наших људи. Очекујемо и од других да исто добро процијене шта је то омогућило да епилог не буде онакав какав је требао да буде“, истакао је Чађо.

Говорећи о могућем епилогу акције „Лутка“, Чађо каже да је Полиција Републике Српске одиграла одлучујућу улогу у тој акцији.

Он је оцијенио да су фрапантне изјаве да је јавна тајна да људи попут Кељмендија имају велики утицај на рад институција БиХ, пошто је један министар у Савјету министара БиХ рекао да је тешко радити у земљи у којој Кељменди има већи утицај од њега на рад Савјета министара.

„У Републици Српској то се не може догодити. Али ми већ годинама систематски радимо против организованог криминала и јавност то препознаје. Зато ми и немамо тако снажних и арогантних криминалних група“, рекао је Чађо.

Он је нагласио да МУП Српске има велику подршку институција Републике Српске и то у значајној мјери подстиче његову ефикасност.

Чађо је рекао да МУП активно ради и на плану сузбијања привредног криминала и најављује да ће резултата сигурно бити.

Он је најавио да би МУП Српске могао расвијетлити још нека кривична дјела у оквиру велике полицијске акције „Лутка“, пошто је након акције почело да се размотава клупко до сада неразјашњених мафијашких убистава на подручју Источног Сарајева.

Чађо тврди да МУП Републике Српске неће подлијегати притисцима било које врсте и конструкцијама о наводним намјештањима случајева хапшења бившег директора „Шума Српске“ Срђана Љубојевића и начелника општине Брод Милована Черека.

Ostavi poruku