Predsedavajući Generalnom skupštinom UN Vuk Jeremić izjavio je danas da kosovski premijer Hašim Tači može da prisustvuje raspravi u tom telu samo kao gost neke od država članica GS UN.

Jeremić je za B92 rekao da u raspravi u GS UN mogu da učestvuju samo države članice, a da sednici mogu prisustvovati i predstavnici nevladinih organizacija i entiteta koje ne predstavljaju države.

„Kosovo je jedan od njih. Raspravi prisustvuju samo države članice koje mogu da pozovu nekog gosta, novinara, umetnika, nekoga otuženog za ratne zločine. Države članice imaju pravo da pozivaju svoje goste“, naveo je Jeremić.

On je na pitanje da li to znači da nema promene stava GS UN o Kosovu, Jeremić je odgovorio: „Zar mislite da bi smo dozvolili da za vreme predsedavanja Srbije dođe do bilo kakve promene u negativnom pravcu po našu zemlju“.

Jeremić je naveo i da je ovo prvi put da na plenumu GS predstavnici država i vlada sveta govore o vladavini prava i vladavini međunarodnog prava.

„Otvorili smo sednicu našim pogledom na osnovne tačke međunarodnog prava, na neophodnost poštovanja istih pravila za sve, suvereniteta i teritorijalne celovitosti država članica. Bili smo u stanju da povedemo tu diskusiju i da ona krene u onom pravcu koji treba da bude koristan za Srbiju“, naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, postoji veliki broj, prvenstveno manjih država, kojima je međunarodno pravo od presudnog značaja, kojima je to životno pitanje i kojima su granice i opstanak praktično ugroženi, ako nema pridržavanja međunarodnog prava.

Ostavi poruku