Шпански пуковник Франсиско Аламан Кастро изјавио је да нема шансе да Каталонија добије независност, истичући да Шпанија није ни Југославија ни Белгија.

„Независност Каталоније? Преко мене мртвог. Шпанија није Југославија или Белгија. Чак и ако лав спава, не провоцирајте га, јер ће показати свирепост доказану вековима уназад“, рекао је Кастро, пеноси данас британски лист „Дејли телеграф“.

Пре две недеље, више стотина хиљада Каталонаца преплавило је улице Барселоне, а многи од њих позвали су на отцепљење од остатка Шпаније и на економску независност. Каталонска влада затражила је од Брисела одговор да ли може да постане чланица ЕУ као независан регион.

Шпански министар спољних послова Хосе Мануле Гарсија је саопштио да је сецесија „нелегална и смртоносна“.

Мадрид наводи да каталонска кампања долази у најгоре време за Шпанију, која спроводи строгу штедњу да би снизила јавни дефицит у време рецесије, док је стопа незапослености достигла готово 25 одсто.

Шпански региони добили су значајан ниво аутономије, укључујући одговорност за здравство и образовање, после смрти генерала Франциска Франка 1975, који је био централизовао власт у Мадриду.

 

Ostavi poruku