Порука неформалног вође вехабијске заједнице у БиХ Нусрета Имамовића да треба успоставити исламско друштво у БиХ, коју је упутио са трибине „Екстремизам, тероризам – обим и дефиниције“ у Сарајеву, представља позив на конфликт, оцијенио је стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.“То је позив на сукоб, овај пут са јасно декларисаним покровитељством. До сада су Имамовић и сва та вехабијска елита, углавном, избјегавали елитна мјеста, као што је Босански културни центар /БКЦ/ у Сарајеву“, рекао је Галијашевић Срни, додајући да су до сада такви скупови одржавани само по мањим мјестима.
Галијашевић је напоменуо да је овај скуп у Сарајеву одржан у препуној дворани БКЦ-а непосредно пред избор новог поглавара Исламске заједнице у БиХ, досадашњег тузланског муфтије Хусеина Кавазовића, који је подржао Имамовића када је ухапшен у полицијској акцији.

„Ова порука из Сарајева мора се нарочито узети у обзир у свјетлу недавног доласка у овај град турског премијера Таипа Ердогана, који се појавио као фактор уједињавања исламских радикала. Он је послао поруку да ислам није подијељен и да саудијски и турски ислам желе да буду исти, да је то исти пут“, рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, ратна коалиција Саудијске Арабије и Турске почела је давати резултате у БиХ на плану интерпретације ислама, заоштравања конфликата и слању тешких порука и сукобљавања на унутрашњем, али и на ширем плану.

„Када се погледа дестабилизација арапског простора, ево нове радикалне исламске јесени у БиХ. Имамовић је сада само вијесник, он је гласник једне идеје која је рођена у крилу СДА и вјерских вођа“, истакао је Галијашевић.

Он је напоменуо да је Нусрет Имамовић позвао на успостављање исламског друштва и исламске власти, те подсјетио да је и Алија Изетбеговић у „Исламској декларацији“ навео да је држава функционални израз ислама.

„Шта је то друго него позив на рат. То је рат са европским вриједностима, рат са уставним секуларизмом БиХ, рат са хришћанима“, додао је Галијашевић.

Галијашевић је рекао да је „СДА разбојничка структура која своју природу скрива радикалним исламизмом“.

„Док год СДА има Савјет за одбрану, у којем сједе `забрањене` личности, попут Хасана Ченгића, Бакира Алиспахића и многих других који дају налоге министру безбједности БиХ Садику Ахметовићу, видимо да СДА ову ситуацију разумије као рат другим средствима“, додао је Галијашевић.

У БКЦ-у у Сарајеву јуче је одржана трибина „Екстремизам, тероризам – обим и дефиниције“ на којој су учестовали и декларисани припадници вехабијског покрета Нусрет Имамовић и Енес Чаушевић.

На предавању, Имамовић је позивао на успостављање друштва у БиХ уређеног по шеријатском праву, а говорио је и о нераскидивој вези политике и ислама.

Имамовић је неформални вођа вехабијског покрета у БиХ, познат и по томе што је привођен, а убрзо и пуштен у оквиру истраге о терористичком нападу на америчку амбасаду у Сарајеву.

Ostavi poruku