Република Српска није добила никакав захтјев у вези са експлоатацијом никла на граници са Србијом и никада неће подржати било шта што би угрожавало здравље људи и околину, изјавила је Срни министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић.Наводећи да су у Министарству о експлоатацији никла на подручју између Мокре горе и Српске сазнали из медија, Голићева је истакла да ресорно министарство у потпуности подржава став предсједника Српске Милорада Додика, који је изразио увјерење да би од тога било више штете него користи, те да се мора размишљати, прије свега, о очувању животне средине и здравља људи.

Она је напоменула да ће сваки захтјев бити размотрен, али да Српска неће одобрити било какав пројекат који има негативне посљедице по живот и здравље људи.

Голићева је истакла да би се став Српске по том питању требао тражити, с обзиром на прекограничну сарадњу. „Када је у питању прекогранична сарадња, не може бити било какве експлоатације без сагласности Републике Српске“, додала је Голићева.

Она је изразила увјерење да ресорно министарство Србије неће дозволити да се угрозе живот и здравље људи.

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Србије Милан Бачевић изјавио је раније да једна страна компанија већ истражује лежишта овог тешког метала, те да би се ископавање руде никла обављало на подручју Тополе, на граничном појасу између Врњачке Бање и Трстеника и између Мокре горе и Републике Српске.

Овој најави успротивио се, између осталих, и директор Парка природе „Мокра гора“ Емир Кустурица, наводећи низ података који говоре о штетном утицају никла на здравље људи и околине.

Ostavi poruku