Изборно тело од 347 чланова изабрало је данас Хусеина Кавазовића за новог реис ул улему Исламске заједнице у БиХ који ће на тој функцији 19. новембра, након две деценије, заменити актуелног поглавара Мустафу Церића.

Кавазовић, иначе, тузлански муфтија изабран је са 240 гласова. Нјегови противкандидати, травнички муфтија Нусрет Абдибеговић је добио 69, а сарајевски муфтија Хусеин Смајић 45 гласова.

Кавазовић је рођен 3. јула 1964. године у Градачцу. Потиче из фамилије која је традиционално улеманска са великим бројем имама и хафиза. Студирао је шеријатско право на Унвиерзитету Ал Азхар у Каиру, Египат.

У Кавазивећевој биографији стоји да је током „агресије на Босну и Херцеговину радио на одбрани земље и родног града“. Кавазовић је изабран у првом кругу гласања Изборног тела.

Нјему ће дужност Церић предати 19. новембра у Гази Хусрев беговој џамији у Сарајеву. Кавазовић је 14. реис ул улема Исламске заједнице у БиХ. Церић је именован на Обновитејском сабору у Сарајеву 1993. године, а мандати су му продужавани 1998. и 2005. године.

Први реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ изабран је пре тачно 130 година, 1882. године. Био је то Мустафа Хилми Хаџиомеровић и ту дужност је обављао до 1893. године.

Исламска заједница у БиХ успостављена је после Берлинског конгреса 1878. године.

 

Кавазовић: Пред нама је пуно посла

Новоизабрани реису-л-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин Кавазовић изјавио је данас након избора да је пред том верском заједницом „пуно посла“, да ће сви добри послови и програми бити настављени, али и покренути нови за њено унапређењ

Ostavi poruku