Нехра Јолдић и Мевлудин Ђерзић, службеници Управе за индиректно опорезивање БиХ, добили су отказ због примања мита, саопштио је данас Ратко Ковачевић, портпарол УИО.

Како је појаснио Ковачевић, Тужилаштво БиХ је покренуло поступак против Јолдићеве и Ђерзића, запослених у Одсјеку за ревизију и контролу у Регионалном центру Тузла Сектора за порезе УИО, након што су у марту ухапшени у акцији Државне агенције за истраге и зашиту (СИПА) због узимања мита од пореског обвезника, због чега им је Дисциплинска комисија УИО уручила отказ.

Подсјећања ради, Елвис Мулавдић, власник кабловског оператера Медиа Скy из Живиница, је пријавио Јолдићеву и Ђерзића након што су од њега затражили 3.000 марака и лаптоп рачунар да би написали повољнији порески извјештај. У оптужници је, како смо незванично сазнали, наведено да су они пристали да заузврат у записнику о контроли пословања предузећа износ утврђених обавеза по основу ПДВ-а, умјесто реално утврђених 26.000 КМ умање на око 4.000 КМ. У оптужници се такође наводи да је Мулавдић фиктивно пристао на овај договор, а претходно је о томе обавијестио службенике СИПА, који су по приједлогу Тужилаштва БиХ и наредби Суда БиХ организовали симулирано давање мита.

„Неовисно о поступку који води Тужилаштво БиХ, Миро Џакула, директор УИО, је одмах суспендовао поменуте службенике и покренуо дисциплинске поступке, који су ових дана окончани са изреченом мјером престанка радног односа у УИО“, рекао је Ковачевић.

Истовремено, како је рекао Ковачевић, од почетка мандата Мире Џакуле, директора УИО, покренуто је више од 200 дисциплинских поступака против радника Управе, из чега проистиче да, с обзиром да је у УИО запослено око 2.500 радника, поступак се води против готово десет одсто запослених.

Истакао је да су од доласка Џакуле формиране још три додатне дисциплинске комисије, које проводе поступке у сваком појединачном предмету.

„До данас су те комисије за десет службеника изрекле мјеру престанка радног односа, два службеника су деградирана на ниже радно мјесто, а за 36 службеника изречена је дисциплинска мјера умањења плате у одређеном временском периоду. Остали предмети су у процесу рјешавања пред дисциплинским комисијама УИО“, истакао је Ковачевић. Како је истакао, ово је једини могући начин да се једна институција избори с корупцијом у властитим редовима. Он је честитао пореском обвезнику који је пријавио двојицу службеника, и охрабрио и остале да поступе на исти начин.

„И зато још једном шаљемо јасну поруку свима да ће УИО на челу са директором покренути дисциплинске поступке за све царинске службенике или пореске инспекторе за које се оправдано посумња да су урадили лакшу или тежу повреду службене дужности.  У том процесу наравно очекујемо и помоћ пореских обвезиника и свих грађана БиХ“, рекао је Ковачевић.

Подсјетио је да грађани могу пријавити сваки облик незаконитог поступања царинских службеника или пореских инспектора УИО на отворену бесплатну и анонимну телефонску линију 080 02 06 07.

Ковачевић је рекао да у Управи тренутно ради око 2.500 радника, из чега произлази да се поступак води против готово десет одсто радника.

„Наша намјера је била да се ова институција заиста ухвати у коштац са борбом против корупције. Немамо илузију да ће ово у потпуности ријешити корупцију. Корупција је присутна у пореским службама земаља ЕУ које су на далеко вишем нивоу од УИО, али ако не почнемо, нећемо се никад ријешити“, рекао је Ковачевић.

Говорећи о резултатима рада Управе за првих осам мјесеци, рекао је да је укупно прикупљено 3,84 милијарде марака, односно 40 милиона више у односу на прошлих осам мјесеци 2011. године.

„Приходи у деветом мјесецу иду планираном динамиком и очекујемо да би до краја године приходи могли прећи пет милијарди марака, и износити један одсто више него претходне године“, рекао је Џакула.

Јуче нисмо успјели ступити у контакт са Мулавдићем, којег су медији након акције СИПА похвалили што је пријавио несавјесне службенике.

 

Ostavi poruku