Vrijeme je da Fudbalski savez Republike Srpske (FSRS) dobije predsjednika iz Banjaluke jer u prethodnih 20 godina to niko iz administrativnog centra Srpske nije bio.

Izjavio je ovo u petak predsjednik Područnog fudbalskog saveza (PFS) Banjaluka Draško Ilić, koji je ozvaničio svoju kandidaturu za predsjednika FSRS.

– Ne znam čime se može pohvaliti od svog osnivanja do sada jer kao najveća sportska asocijacija u Srpskoj nema jasnu strategiju rada i razvoja i do sada nije uradila ono što je trebalo. Odgovorno tvrdim da je banjalučki PFS najuređeniji na prostorima Srpske. Sve ono što nije dobro aktuelno rukovodstvo FSRS pripisivalo je nama, dok je sve ono što valja uzimalo za sebe. S druge strane, razočaran sam odnosom FSRS prema našem PFS, kao i obećanjima koja su ranije data i nisu ispunjena – istakao je Ilić.

Naglasio je da postojeća garnitura vodećih ljudi u FSRS nije ništa uradila u saradnji sa klubovima.

– Svi klubovi su u velikim problemima i mnogi od njih nisu u stanju da drže ni seniorsku ekipu, dok aktuelno rukovodstvo zahtijeva da imaju sve omladinske kategorije. FSRS nije ništa uradio sa lokalnom zajednicom na poboljšanju infrastrukture. Naši stadioni su najgori u regionu i mnogo su zapušteni. Klubovi u Premijer ligi prepušteni su sami sebi, a poseban slučaj je Borac, koji je bez zaštite krovnog saveza oštećen i to u nekoliko navrata. Aktuelni predsjednik FSRS Mile Kovačević dvije godine nije nogom kročio na Gradski stadion u Banjaluci – rekao je Ilić.

Dodao je da rukovodstvo FSRS ima izrazito negativan stav prema njemu i PFS Banjaluka.

– To traje od trenutka kada sam smijenjen sa funkcije potpredsjednika FSRS, a to je učinjeno zbog toga što sam uvijek držao do statuta i pravilnika, te insistirao na njihovoj primjeni. FSRS nas je sankcionisao i imamo sada samo dva predstavnika u Izvršnom odboru. Takođe se zadiralo i u teritorijalni integritet jer su neki klubovi iz našeg saveza priključivani drugim – dodao je Ilić.

On je istakao da će sljedeće godine krenuti sa izgradnjom novih terena sa vještačkom travom, kao i da će, ako bude izabran, sarađivati sa ostalim područnim savezima.

– Predsjednik FS ne treba da razvija samo svoj savez nego da radi za sve područne saveze u RS i ako budem izabran, neće biti revanšizma. Naš cilj je da napravimo pomak i vrata PFS Banjaluka otvorena su svima jer želimo saradnju sa svima, kao i to da zastupamo njihove interese – zaključio je Ilić.

Izborna skupština FSRS zakazana je za 28. septembar.

Ciljevi
Ilić je istakao šta će biti prioritet u njegovom radu ako bude imenovan.

– Ako dobijem povjerenje, prvo ću raditi na strategiji za razvoj fudbala u Srpskoj. Pokrenuću i inicijativu da se promijeni Zakon o sportu na nivou BiH. Bilo je mnogo razloga što ranije nisam istakao kandidaturu za predsjednika FSRS i što to radim sedam dana prije izbora. Kandidovala me Skupština PFS. Nisam želio da idem u kupovinu glasova delegata, kao što nisam išao da molim predsjednike PFS da kažu svojim delegatima da glasaju za mene – rekao je Ilić.

Ostavi poruku