Sirijski pobunjenici koji nastoje da svrgnu predsednika Bašara al-Asada oborili su vojni avion iznad grada Atariba u provinciji Idlib.

Pozivajući se na izjavu neimenovanog svedoka, za kog se kaže da je nezavisni novinar, Rojters je preneo da su pobunjenici napali vojnu bazu u blizini grada kada ih je avion nadleteo a oni ga oborili iz protivavionskog oružja.

Pobunjenici su ranije saopštili da su im potrebni projektili zemlja-vazduh kako bi obarali avione i helikoptere kojima sirijska vojska bombarduje uporišta opozicije, podsetila je britanska agencija. Pobunjenici koriste zastarele protivavionske mitraljeze koje su okačili na pik-ap vozila, međutim oni su neprecizni i beskorisni ukoliko avioni lete iznad određene visine, navodi agencija.

Pobunjenici su 27. avgusta oborili helikoper u predgrađu Damaska, a tri dana kasnije rekli su da su oborili vojni avion u Idlibu, u blizini granice s Turskom.

Prema sirijskoj opoziciji, više od 27.000 ljudi, uglavnom civila, poginulo je u 18-mesečnoj pobuni u Siriji, koja je počela mirnim uličnim protestima koji su izazvali vojnu reakciju a zemlja posle utonula u građanski rat. Uprkos pozivima Asadu da ode s vlasti, zapadne zemlje su oprezne s naoružavanjem različitih pobunjeničkih grupa, navodi Rojters.

Ostavi poruku