Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je danas da je priključenje na „Južni tok“ ključna investicija za budući razvoj Srpske koja donosi i prateće investicije čija će se vrijednost mjeriti milijardama.Džombić očekuje da će Republika Srpska i cijeli region naredne godine imati bolje ekonomske pokazatelje, nakon svjetske ekonomske krize koja je snažno pogodila i Balkan.

„Republika Srpska usvojila je niz mjera i preduzela aktivnosti da bi ublažila posljedice krize. Razvojni program koji smo kreirali 2007. godine, nizak udio javne potrošnje u bruto-društvenom proizvodu i nizak nivo zaduženosti uslovili su da Srpska ima bolje pokazatelje od zemalja u regionu“, rekao je Džombić novinarima u Šamcu gdje je danas najavio nove investicije Vlade na ovom području.

Premijer Srpske naglasio je da je Republika Srpska realizacijom Razvojnog programa uspjela da amortizue jedan udar krize, ali da i dalje treba činiti sve da bi se poboljšao standard građana.

„Sada nastojimo da to činimo otvaranjem investicionih projekata koji su najbolji lijek za ublažavanje posljedica krize, prvenstveno infrastrukturom i projektima u energetici, što će posebno uticati na stabilizaciju prilika na tržištu rada“, rekao je Džombić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je juče u Sočiju Memorandum o saradnji sa ruskom kompanijom „Gasprom“ kojim je predviđena izgradnja kraka gasovoda „Južni tok“ kroz Srpsku.

„Ovaj memorandum podrazumijeva dogovor o izgradnji gasnih elektrana koje će bitno pojačati sposobnost Republike Srpske koja, kada se sve to uradi, može da bude jedna od najvažnijih destinacija proizvodnje električne energije u regionu“, izjavio je Dodik Srni.

Ostavi poruku