Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije i kriminala, ima spisak od 15 preduzeća gde je sumnjiva privatizacija ili poslovanje, saznaje „Blic“.

Ovim slučajevima se sada bavi Radni tim MUP-a Srbije, u kojem radi 20 mini-timova i 80 operativaca. Oni češljaju preduzeća čije su privatizacije bile sporne i na koje je ukazivala i Evropska komisija. Osim dobro poznatih kompanija, poput Luke Beograd, „Ce marketa“, „Sartida“ i „Jugoremedije“, čije su istrage prioriteti u ovom trenutku, lider SNS je na spisak onoga što će ubuduće morati da se istraži stavio i ispitivanje mahinacija u „Novostima“, „Šinvozu“, „Zastavi elektro“, Veterinarskom zavodu Zemun i „Trudbenik gradnji“

Klikni za uvećanje– Trenutno se radi na prikupljanju dokumentacije jer je dosta toga rasuto. Ipak, prva faza bi mogla da bude završena za mesec dana. Tada bi na osnovu dokaza mogli da se pokrenu krivični postupci – kaže naš izvor.

Istrage bi trebalo da pokažu zašto su državna preduzeća prodavana i po nekoliko puta nižoj ceni, kao i zašto su državni organi, poput Agencije za privatizaciju i nekih ministarstava, ignorisali odluke sudova koji su poništavali sporne privatizacije, ali i zaposlene koji su bez uspeha godinama upozoravali na sumnjivo poslovanje novih vlasnika.

 

Ostavi poruku