Za parlamentrane izbore u Crnoj Gori izborne liste predalo do sada devet partija i koalicija, a rok za njihovo podnošenje ističe u ponoć. Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 14. oktobar.

Izborne liste za parlamentrane izbore u Crnoj Gori predalo do sada devet partija i koalicija, a rok za njihovo podnošenje ističe u ponoć.

Ključni politički takmaci na izborima, „Kolicija Evropska Crna Gora“ koju predvodi Milo Đukanović, opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokratski frot (DF) predali su liste ranije danas, dok je novoformirana Pozitivna Crna Gora to učinila pre dve nedelje.

Izborne liste predale su i koalicija Srpski nacionalni savez, Bošnjačka stranka, Albanska omladinska alijansa, Hrvatska građanska inicijativa i koalicija „Zajedno“, koju čine Stranka penzionera i invalida i Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore.

Izbornu listu koalicije koju predvodi bivši premijer i lider vladajuće DPS Milo Đukanović potpisima je podržalo 80.000 građana, dok je druga po snazi prikupljenih potpisa SNP, sa 18.000 potpisa građana.

Predaju izbornih lista označile su sumnje u pravilnost biračkog spiska u koji je upisano oko 512.000 punoletnih građana.

Prema podacima Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u biračkom spisku je najmanje oko 1.300 građana bez matičnog broja, dok je njih preko 300 upisano na dva biračka mesta.

Pojedine opozicione partije smatraju da birački spisak nije uređen. One ukazuju da je u biračkom spisku 70.000 građana sa starom ličnom kartom čiji je rok važnosti vlada nedavno, zbog izbora, produžila do kraja godine.

Vladajuće partije i Ministarstvo za informaciono društvo odbacuju navode o nepravilnosti biračkog spiska i navode da je reč o „nerazumevanju tematike“.

„Birački spisak je transparentna i ažurna baza u čiji se kvalitet mogu uveriti parlamentarne stranke, podnosioci potvrđenih izbornih lista igrađani preko interneta ili slanjem SMS-a“ navode iz ministarstva.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 14. oktobar.

Ostavi poruku