Hrvatski predsednik Ivo Josipović upozorio na sve češće slučajeve govora mržnje i diskriminacije po nacionalnoj osnovi, među kojima je naveo i izjave gradonačelnika Splita Željka Keruma o Srbima.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović osudio je nedavnu izjavu gradonačelnika Splita Željka Keruma, koji je rekao da Srbi treba da znaju gde im je mesto.

Josipović je upozorio da se u poslednje vreme Hrvatska sve češće suočava s govorom mržnje, pa je tim povodom osudio svaki govor i aktivnost prema pojedincima ili grupama koje se napadaju ili diskriminišu na osnovu njihove manjinske pripadnosti prema bilo kojoj osnovi.

„Govor mržnje i/ili diskriminacija po nacionalnoj osnovi posebno su došli do izražaja prilikom pokušaja sprečavanja građana romske nacionalnosti da se nastane u Škabrnji, nastupu gradonačelnika Splita Željka Keruma na Hrvatskoj televiziji u odnosu na pripadnike srpskog naroda, kao i pokušaju da se u Gornjem Hrašćanu spreči dolazak dece romske nacionalne manjine“, navodi se u saopštenju predsednika Hrvatske.

Upozorava se da su posebno neprihvatljivi pozivi na segregaciju i govor mržnje koji su se nedavno čuli u Gornjem Hrašćanu, jer su bili upućeni deci predškolske dobi koja su posebno ranjiva.

„Predsednik Hrvatske očekuje od svih državnih tela da u okviru Ustava i zakona osiguraju jednakost svih građana i spreče govor mržnje i svaku diskriminaciju i segregaciju“, ističe se u saopštenju.

Splitski gradonačelnik i poslanik u Saboru Hrvatske nedavno je izjavio da su njegovi poslovni problemi počeli posle izjave da ne bi želeo Srbina za zeta i da Srbi treba da znaju gde im je mesto.

U emisiji Nedeljom u dva na Hrvatskoj radio-televiziji Kerum je rekao da Srbi imaju „strašni uticaj“ na finansije i medije u Hrvatskoj.

Njegov istup osudili su mnogi političari u Hrvatskoj.

Ostavi poruku