Na desetine hiljada Francuza u muslimanskim zemljama u strahu iščekuju molitvu u petak zbog objavljivanja karikature u francuskom satiričnom časopisu, a posle masovno izraženog besa u muslimanskim zemljama koje je proizveo kontroverzni antimuslimanski film u američkoj produkciji.

Visoki francuski zvaničnici strahuju da bi fokus besa muslimana mogao biti prebačen na ispostave Pariza u inostranstvu, posle objavljivanja karikatura proroka Muhameda u francuskom satiričnom magazinu „Šarli Ebdo“, pa su zatvorene fracuske ambasade, konzulati, kulturni centri i škola u oko 20 muslimanskih zemalja uoči sutrašnje molitve, prenela je agencija AFP.

Na naslovnoj strani francuskog magazina prikazan je musliman u invalidskim kolicima kojeg gura ortodoksni Jevrejin, a ispod karikature napisano je „Nedodirljivi 2“.

U Francuskoj se vlada suočava s dilemom kako da upravlja besom u zemlji gde živi četiri miliona muslimana.

Dodatni primerci magazina pojaviće se danas na trafikama, pošto je uobičajeni tiraž od 75.000 primeraka prodatih u prvih nekoliko sati.

Francuski ministri su kritikovali tajming objavljivanja karikature, mada je jasno da podržavaju pravo magazina da izražava svoj stav, kako god je to shvaćeno i koliko god to izazvalo otpora.

Muslimani koji sutra dođu na molitve u džamije širom Francuske čuće apel za mir, mada su muslimanski lideri već izvršili pritisak na francusku vlast da učini više da se ograničci pravo medija na objavljivanje „uvredljivog materijala“ uz tvrdnju da izaziva versku mržnju.

Protesti širom muslimanskog sveta koji su ostavili više od 30 mrtvih u poslednjoj nedelji, do sada, su kao metu umali Sjedinjene Američke Države, gde je napravljen sporan film „Nevinost muslimana“, ali posle objavljivanje karikature u francuskom magazinu, nemir je stigao „na vrata“ zvaničnog Pariza, navodi francuska agencija.

Ostavi poruku