Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek izjavio je da Srbija ne može da se nada dobijanju datuma za početak pregovora sa EU do kraja godine, ali da je sigurno da će prije ulaska u Uniju morati da prizna Kosovo.Busek je rekao da bi svi detalji izlaska iz kosovske pat-pozicije mogli da se usaglase na nekoj vrsti „Dejtona za Kosovo i Metohiju“, gdje bi međunarodna zajednica, prije svih EU, SAD i Rusija, bili garant sporazuma.

On smatra da dijalog između Beograda i Prištine što prije treba dići na viši, politički nivo, a da na kraju ovog procesa treba pronaći konačno rješenje za izlazak iz „kosovskog čvora“.

„Po meni, to bi mogla da bude podjela Kosova. Beograd i Priština su, u suštini, za to i samo treba ubijediti Brisel da se još jednom mijenjaju granice na Balkanu“, rekao je Busek za „Večernje novosti“.

On očekuje da Evropska komisija i Evropski savjet definišu podužu listu oblasti u kojima je potrebno izvršiti neophodne reforme, ocjenjujući da „problem neće biti samo normalizacija odnosa sa Kosovom, već i promjene u pravosudnom sistemu, vođenju ekonomske politike…“.

Busek smatra da potezi koje je na početku mandata vukla nova vlada ne idu u pravcu suštinskih promjena u Srbiji i usklađivanja sa standardima EU.

„Imam osjećaj da Srbija, a pogotovo vaši političari, stalno čekaju da se Evropa prilagodi vama, umjesto da bude obrnuto. Takođe, primijetan je i zaokret nove vlade ka Rusiji, što mislim da nije dobro, jer je Srbiji mjesto u EU“, naveo je Busek.

On kaže da nije iznenađen zahtjevom Njemačke da Beograd i Priština potpišu ugovor o dobrosusjedskim odnosima i poručuje da „treba očekivati da najveće zemlje EU, prije svih Njemačka, postave i nove, dodatne uslove pred Srbiju, kako proces integracija bude odmicao“.

„U ovom trenutku je gotovo nemoguće reći kada ćete dobiti datum pregovora. To će u velikoj mjeri zavisiti i od ekonomske situacije u EU, koja nije baš najsjajnija“, ocijenio je Busek.

Ostavi poruku