Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović najavio je da će se u toku narednih nekoliko sedmica pojaviti platforma Srbije o Kosovu i Metohiji, koju priprema državni vrh.Stefanović je ocijenio da bi platforma za Kosovo i Metohiju trebalo da predvidi „crvene linije“ koje Srbija ne može preći i da, istovremeno, pruži smjernice srpskim pregovaračima u predstojećem dijalogu sa Prištinom.

„Cilj je da se obezbedi najšira podrška javnosti, a ne samo političkih aktera. Očekujem da će najveći broj stranaka da se saglasi sa platformom. Ne bih voleo da to bude pitanje politikantstva, jer je Kosovo izuzetno važno nacionalno pitanje. Građani od političara očekuju da budu odgovorni, a ne da se bore za jeftine poene“, rekao je Stefanović za „Večernje novosti“.

On nije mogao da kaže kakav će biti model političkih pregovora sa Prištinom i ko će ih voditi, ali je istakao da bi parlament usvajanjem platforme dao ključne smjernice srpskom timu u nastavku dijaloga, što bi bila i svojevrsna podrška pregovaračima.

Prema njegovim riječima, kada platforma bude spremna za skupštinsku raspravu, uvrstiće je u dnevni red skupštinskog zasjedanja.

Ostavi poruku