Iran je snažno prisutan u BiH i njenim institucijama i svojom metodologijom pokušava da oponaša zapadne zemlje, smatra stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.Ćeranić pojašnjava da uticaj Irana u BiH nije potisnut uprkos tome što su zapadne zemlje još od 1992. godine favorizovale politički uticaj Saudijske Arabije.

„Iranci su u BiH decenijama i ne mogu se izbrojati. Niko ne zna koliko ih je, a njihov uticaj je snažan i osjeća se“, rekao je Ćeranić Srni.

On vjeruje da neke zapadne službe iz određenih namjera plasiraju podatak o ulasku 300 iranskih agenata u BiH radi organizovanja terorističkih napada na ambasade zapadnih zemalja u Sarajevu, o čemu je juče pisao „Pres“.

Na taj način, pojašnjava, žele da izraze strah zapadnih zemalja da bi njihove ambasade mogle biti meta napada ukoliko dođe do drastičnog pogoršanja odnosa između Izraela i Irana.

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje imaju veliki strah da u slučaju konflikta između Irana i Izraela, Iran uzvrati na Balkanu gdje ima najjača uporišta.

Ćeranić kaže da, kada govori o iranskom prisustvu u institucijama BiH, misli na ljude koji su tamo veoma važni, a imaju određene simpatije i blagonaklon odnos prema Iranu i odlaze u tu zemlju.

„Nedavno su gotovo svi imami Tuzlanskog muftijstva otišli na seminar u jedan iranski grad. To je zaprepastilo diplomate pojedinih zapadnih zemlja kada su došli do tog podatka“, rekao je Srni Ćeranić.

Iransko prisustvo je i u rijasetu, nevladinim organizacijama, omladini, a tu je, kaže Đeranić, i televizija „Sahar“ koja emituje program na bošnjačkom jeziku.

On je istakao da je BiH jedini prostor gdje Iranci nisu direktno sukobljeni sa vehabijama. „Tu možemo govoriti o preplitanju njihovog uticaja i čak uplivu Irana u ove vehabijske enklave“, pojašnjava Ćeranić i dodaje da je u ovom slučaju u pitanju zajednički interes – širenje islama i potiskivanje nevjernika.

Ćeranić upozorava da su vehabijske zajednice, koje imaju svoje vojne formacije, opasnost za Republiku Srpsku, jer Iran nije prisutan u BiH radi Srba i Srpske već predstavlja opasnost za zapadne ambasade.

Osvrnuvši se na dešavanja u Libiji, Ćeranić je rekao da je javnost potpuno isključena šta se tamo događa.

Napade na američke ambasade, prema njegovim riječima, neko je organizovao sa ciljem da pokrene islamsko buđenje.

Ostavi poruku