Američki državni sekretar Hilari Klinton trebalo bi da početkom oktobra posjeti Beograd i sa predstavnicima državnog vrha Srbije razgovara o Kosovu, evropskim integracijama i saradnji u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, saznaje list „Danas“ iz diplomatskih izvora.Iz američkog Stejt departmenta najavljen je dolazak Klintonove u region u prvoj sedmici oktobra, a Beograd je planiran kao jedna od stanica na „mini-turneji“, osim Prištine i vjerovatno Sarajeva, potvrđeno je ovom listu.
Očekuje se da će među sagovornicima Hilari Klinton biti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i šef diplomatije Ivan Mrkić, a glavna tema svih susreta biće „normalizacija“ odnosa Beograda i Prištine, odnosno nastavak dijaloga dvije strane.

Detalji ovih razgovora, ali i njihov „ton“, navode izvori lista, u velikoj mjeri zavisiće od toga šta se u vezi s Kosovom bude dešavalo u međuvremenu, a prije svega na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN, koje je počelo juče u Njujorku.

Klintonova je posljednji put bila u Srbiji u oktobru 2010. godine, a u međuvremenu su više puta dolazili njeni bliski saradnici Filip Gordon, Vilijam Barns i Filip Riker.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali i primjena dosad postignutih dogovora biće u fokusu odvojenih sastanaka visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Ketrin Ešton sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednikom i premijerom Kosova Atifetom Jahjaga i Hašimom Tačijem početkom naredne sedmice u Njujorku.

Istovremeno, navodi list, traju napori američkih i evropskih diplomata da se organizuje susret Nikolića i Jahjage na svečanom prijemu koji će predsjednik SAD Barak Obama prirediti za šefove država i vlada, učesnike zasjedanja Generalne skupštine UN.

Prištinski list „Koha ditore“ objavio je juče, pozivajući se na neimenovanog diplomatu iz kabineta Ketrin Ešton, da bi rukovanje Nikolića i Jahjage, „iako simbolično, predstavljalo prvi zvanični kontakt lidera dvije strane od proglašenja nezavisnosti Kosova“, ali, ipak, kako se ističe, Nikolić „oko ove mogućnosti još oklijeva“.

Ostavi poruku