Iako francuski istražioci nisu objavili nove detalje o brutalnom ubistvu britanske porodice u francuskim Alpima, kolumnist Crispin Black za britanski The Week je u detalje opisao oružje kojim je porodica ubijena, poluatomatski pištolj škorpion – kao potpis srpske mafije.

– To je oružje potpis raznolikog i agresivnog nacionalističko-kriminalnog balkanskog bratstva koje se ponekad naziva srpskom mafijom, ali koje zapravo uključuje pripadnike svih nacija bivše Jugoslavije, piše Black.

Opisuje i kako su škorpione prvobitno dizajnirali Česi 1960-ih, ali su se proizvodili i u Jugoslaviji.

– Jugoslovensku verziju ste uvijek mogli prepoznati po jeftinim držačima za ruku. Izdavali su ih nekim jugoslavenskim vojnicima, pogotovo specijalnim jedinicama, a postali su i omiljeno oružje srbijanskih ‘etničkih čistača’ i nasilnika, uključujući zloglasnog Arkana.

Objašnjavajući nadalje karakteristike oružja, Black piše da većina škorpiona dolazi s prekidačem sa strane koji reguliše tri različita modaliteta pucanja – običnim, zasebnim hicima, zatim kratkim rafalima i naposljetku potpuno automatski. Škorpion može ispucati 850 rundi u minuti, no kapacitet mu je svega 20 rundi.

Francuska policija je objavila kako je pronašla 25 čaura na mjestu ubistva, sve iz istog škorpiona, zbog čega se zaključuje da je ubica barem jednom morao napuniti oružje.

Osim toga, zbog vrlo kratke cijevi i jakog trzaja njime precizno mogu upravljati samo iskusni, što često znači osobe s vojnom obukom.

– Ovakva ubistva se svode na ubojit ulični teatar – počiniocima cilj nije samo ubiti, već i poslati poruku drugima, zaključuje Black.

Ostavi poruku