Dino Pećenković, svjedok Tužilaštva BiH u predmetu koji se u Sudu BiH vodi protiv optuženih za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, potvrdio je danas pred Sudskim vijećem da je dovezao Mevlida Jašarevića u Sarajevo 28. oktobra 2011. godine, ali da mu Jašarević nije rekao da planira napad.

„Jašarević me pitao dan prije da ga odvezem u Brčko na stanicu. Pošto je auto kadet sive boje u vlasništvu mog oca, rekao sam mu da pita mog oca za odobrenje. On je to učinio i rekao mi je da je otac to dozvolio“, rekao je Pećenković.

Dodao je da su krenuli ujutro rano, iza sabah-namaza.

„S nama je bio Munib Ahmetspahić. U auto smo stavili crnu putnu torbu i jaknu. Kad smo došli u Brčko, Jašarević me pitao da li bih ga odvezao u Sarajevo, jer ga nervira da se vozi u autobusu zbog žena. Rekao sam da moram pitati oca. Zvao sam oca nekoliko puta, ali mi se nije javljao i onda sam, ipak, krenuo prema Sarajevu“, ispričao je Pećenković.

Rekao je da su oko jedan sat popodne došli u Sarajevo, da su otišli na podne-namaz u mesdžid u Aerodromskom naselju u Sarajevu, te da je on trebalo da ga odveže na autobusnu stanicu u Sarajevu, ali da mu je Jašarević na stupskoj petlji rekao da stane, da će on ipak ići tramvajem.

„Kad je izašao, uzeo je torbu i jaknu i dao nam CD i DVD i rekao: ‘Evo vam ovo, otiđite u neki internet klub sutra i pustite to, ali ne prije sutra.’ Uzeli smo CD i stavili u auto, i nije nam bilo jasno o čemu priča, ali nismo tokom puta više spominjali CD-ove“, rekao je Pećenković.

Dodao je da su u Kladnju svratili kod jednog prijatelja na kafu i da im je on ispričao šta se desilo u Sarajevu i ko je pucao.

„Nastavili smo put za Maoču. Kad smo tamo stigli bilo je vrijeme jacija-namaza i rekli smo šta se dogodilo. Poslije smo pregledali CD, na kojem je bila Jašarevićeva poruka, ali je loše bila snimljena, pa se slabo čulo šta je govorio“, rekao je Pećenković.

On je u sudnici ispričao da se u Maoču doselio 2008. godine s roditeljima, te da je jedno vrijeme, kao mlad, neoženjen momak živio u mesdžidu.

Rekao je da Jašarevića poznaje od 2008. godine, te da je jednom kod njega vidio automatsku pušku i u blizini njegove kuće u napuštenom prostoru snajper, ali da ne može potvrditi da je to isti ona snjaper koji je vidio u njegovoj video-poruci.

Jašarević je danas kazao da je Pećenković rekao istinu, te da može potvrditi dio njegovog iskaza do momenta na stupskoj petlji u Sarajevu, kad je on sam napustio vozilo.

Pećenković je rekao da nije imao većih neprijatnosti zbog svjedočenja, ali da je na internetu dobio prijeteću poruku od nepoznate osobe u kojoj piše „da dobro pazi šta radi i govori“.

Pećenković je bio osumnjičen zajedno s Jašarevićem, Ahmetspahićem i Emrahom Fojnicom za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, ali je nakon mjesec dana pušten i pristao biti svjedok Tužilaštva BiH.

Danas je svjedočio i vještak sudske medicine Hamza Žujo, koji je rekao da su povrede koje je u napadu na američku ambasadu u Sarajevu zadobio policajac Mirsad Velić teške i da su Jašarevićeve povrede lakše zbog toga što mu nisu oštećeni kost ni vitlani organi, nego samo koža i meko tkivo.

Ispitani su i vještaci koji su pregledali pet bombi nađenih na licu mjesta.

Ostavi poruku