Hrvatska želi u Evropsku uniju, a želi da i njeni susjedi, uključujući Srbiju, budu primljeni u EU, izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović u intervjuu za njemački nedjeljnik „Štern“, koji prenose hrvatski mediji.

Već 16 godina vladaju dobrosusjedski odnosi između Hrvatske i Srbije, rekao je Milanović, uoči sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Rekavši da se mnogo toga u odnosima poboljšalo, on je istakao da se predrasude između Hrvata i Srba smanjuju, čak iako se to događa polako.

„Hrvatska će se zalagati za dalje proširenje EU, ali naravno da će to biti vrlo teško, jer već neko vrijeme vlada zamor od proširenja. Ali mi bismo željeli da i naši susjedi budu primljeni u EU. Naravno i Srbija“, rekao je Milanović.

Hrvatski premijer naglasio je da Hrvatska želi ući u EU bez obzira na trenutnu krizu koja vlada u Uniji.

„Naš korak ne možete kratkoročno gledati kroz prizmu sadašnjosti. Upravo je sada momenat kada je bolje pripadati klubu nego stajati sam, čak ako taj klub sada možda ima probleme. Ulazak od nas traži ispunjavanje visokih standarda u području ekonomije i politike“, rekao je Milanović, odgovarajući na pitanje da li se isplati Hrvatskoj da sada uđe u EU.

Na pitanje hoće li Hrvatska poslušati savjet gradonačelnika Londona Borisa Džonsona koji joj je poručio da odustane od uvođenja evra, Milanović je rekao da zasad ne zna kad će Hrvatska uvesti evro.

„Nisam siguran da bi većina Hrvata u ovom momentu, kad bi se kojim slučajem organizovao referendum o tom pitanju, glasala za uvođenje eura“, rekao je on.

Na pitanje šta misli o načinu na koji se EU suočava s krizom u evro-zoni, Milanović je rekao da je Evropska unija priča o uspjehu.

„Rodio sam se u Jugoslaviji, multietničkoj zemlji, u kojoj je postojala

pomoć za siromašnije regione. I pored toga, ekonomske razlike između Kosova i Slovenije uvijek su ostale velike“, rekao je i dodao da se s evropskim stabilizacionom mehanizmom i fiskalnim paktom, Evropa dobro postavila prema krizi.

„Smatram i da Evropska centralna banka radi dobar posao“, rekao je.

Na pitanje kako Hrvati vide Angelu Merkl, najmoćniju ženu Evrope, koja je po mišljenju njemačkog novinara u nekim zemljama EU postala omražena, Milanović je rekao da je njemačka racionalnost i marljivost za Hrvate uzor.

„Mi se ne bojimo kancelarke“, rekao je on.

Ulazak Hrvatske u EU ima više prednosti nego mana jer će zemlja u 10 godina dobiti dva puta više para od Brisela nego što će uplatiti.

„Imaćemo cijelu jednu generaciju vremena da uhvatimo korak s ostatkom Evrope,“ smatra Milanović.

Na pitanje da li misli da je EU bila strože prema Hrvatskoj zbog toga što je prerano u članstvo primla Rumuniju i Bugarsku, Milanović je rekao da „ne bi rekao da je Hrvatska kažnjenja“ zbog tih dviju zemalja.

„Mi Hrvati patili smo od prevelike količine istorije tokom prošlog vijeka.

Kod nas još uvijek ima nacionalizma, ali osjećaji se lagano hlade. Mi,

socijaldemokrati smo izabrani iako ljude nikad nismo dijelili prema njihovom jeziku ili vjeri, i pored toga što smo sve drugo osim nacionalista“, odgovorio je Milanović na pitanje o tome da li je danas u Hrvatskoj jači osjećaj pripadnosti Evropi ili nacionalizam.

 

Ostavi poruku